Diverse

CNA intervine după valul de propagandă pro-Putin pe TikTok. Ce fel de mesaje se adresează direct urmăritorilor români

Consiliul National al Audiovizualului pregătește un ordin prin care să solicite platformei TikTok să elimine conținutul propagandist masiv pro-rus și pro-Putin răspândit pe tot mai multe conturi din România.

Reacția CNA vine după ce instituția a primit zeci de sesizări care vizează activitatea acestor conturi. Până acum au generat mii de comentarii, multe apreciative la adresa președintelui Vladimir Putin, văzut ca un salvator al României.

Noua campanie de propagandă a fost generată de conturi create recent cu acest scop, conform unei investigații a jurnaliștilor de la HotNews.

Pe conturile respective apar postări de susținere pentru Călin Georgescu, critici aduse actualei conduceri a României și tot mai multe mesaje pro-Putin.

Unele arată așa: o fotografie cu Vladimir Putin însoțită de un text în care președintele rus se adresează direct urmăritorilor români. Postarea are peste șapte sute de comentarii. Cele de susținere vin din partea altor conturi care îi fac, la rândul lor, propagandă lui Putin.

Principalele mesaje transmise astfel sunt create în jurul ideii că Uniunea Europeană este dușmanul țării noastre și că eliberarea ar putea veni cu ajutorul lui Putin.

Printre mesaje de dezaprobare sunt zeci de comentarii pozitive. „Eliberează România de dictatura Uniunii Europene, domnule președinte Putin”.

O investigație a jurnaliștilor de la HotNews a descoperit faptul ca unele conturi de propaganda pro rusa sunt create în ultimele două luni, dar au ajuns să aibă în scurt timp zeci de mii de urmăritori și sute de comentarii, cel mai probabil generate de boți.

Consiliul Național al Audiovizualului cataloghează acest tip de conținut ca fiind o dezinformare sistematica și pregătește un ordin de eliminare.

Valentin Jucan, membru CNA: „Am început să primim sesizări legate de acest val de postări. Sunt sistematice, nu sunt izolate, fac parte din mecanisme care împrăștie mult în platforme acest tip de conținut. Colegii de la monitorizare deja lucrează la aceste sesizări, vom avea ședințele mâine, duminică, nu contează, ne-am adaptat ca să reacționăm rapid”.

CNA însă nu este singura instituție cu atribuții în monitorizarea activității online față de conturile al căror conținut poate aduce atingere siguranței și securității naționale. Serviciul Român de Informații și Direcția de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizata și terorism sunt instituțiile cu rol de protejare in fata propagandei, dezinformării, ingerinței externe sau extremismului care pot solicita platformei TikTok să înlăture conținutul propagandist rus.

Pentru ca mecanismul de cooperare cu platforme de tip TikTok este acum mult îmbunătățit, din momentul emiterii ordinului de eliminare, conținutul poate fi retras în 10 minute.

Reacția SRI

În legătură cu solicitările reprezentanților mass-media cu privire la activitățile de dezinformare și propagandă în mediul online, Serviciul Român de Informații face următoarele precizări:

SRI analizează în mod constant starea de securitate la nivel național, în conformitate cu atribuțiile conferite de cadrul legal, în vederea anticipării, prevenirii și contracarării amenințărilor cu manifestare în mediul online generate de actori ostili cu scopul afectării ordinii constituționale și a rezilienței statului, și cooperează cu celelalte instituții cu atribuții și responsabilități.

Serviciul vizează identificarea, analizarea și combaterea riscurilor și amenințărilor la adresa securității
naționale generate de modul în care diverși actori utilizează mediul online pentru derularea de operațiuni ostile din sfera propagandei și dezinformării, în special prin comportamente neautentice coordonate la nivelul platformelor sociale, aspect care, sub o formă sau alta, contravine și condițiilor generale de utilizare a acestora.

Utilizarea unor rețele de conturi false, care acționează coordonat și, eventual, prin metode automatizate, este pusă în evidență de o serie de indicatori ai comportamentului online precum:

• activitatea redusă până la postarea repetitivă a unor narative de propagandă sau dezinformare;
• un număr neverosimil de următori raportat la istoricul activității și al conținutului distribuit;
• activitate concomitentă, la intervale orare nespecifice unor utilizatori reali (pauze mari în activitate, comentarii/aprecieri repetitive într-un interval scurt de timp);
• similitudinea denumirii unor conturi (derivate dintr-un nume comun);
• utilizarea de tactici adaptate fiecărei platforme pentru creșterea artificială a audiențelor conținutului promovat.

Cadrul legal

În conformitate cu atribuțiile legale, prevăzute la art. 2 din Legea nr. 14/1992, Serviciul Român de Informații organizează și execută activități pentru culegerea, verificarea și valorificarea informațiilor necesare cunoașterii, prevenirii și contracarării oricăror acțiuni care constituie, potrivit legii, amenințări la adresa siguranței naționale a României.

Prin adoptarea Legii nr. 58/2023, a fost actualizată inclusiv Legea nr. 51/1991, prin adăugarea la art. 3 a două noi amenințări la adresa securității naționale, după cum urmează:
o) acțiuni, inacțiuni sau stări de fapt cu consecințe la nivel național, regional sau global care afectează reziliența statului în raport cu riscurile și amenințările de tip hibrid;
p) acțiuni derulate de către o entitate statală sau nonstatală, prin realizarea, în spațiul cibernetic, a unor campanii de propagandă sau dezinformare, de natură a afecta ordinea constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *