Diverse

Pițipoanca de Iași, de la volanul unui BMW, i-a luat la mișto pe polițiștii care au găsit-o cu bolidul parcat pe locurile pentru persoane cu dizabilități: „Scrieți la mențiuni: handicapații să stea acasă”

O pițipoancă ce a parcat pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități nu a fost de acord cu amenda și a ținut să facă o remarcă răutăcioasă. Polițiștii au vrut să îi acorde amenda maximă femeii

Persoanele cu handicap se confruntă, în fiecare zi, cu tot felul de probleme pe străzile din Iași. De cele mai multe ori, acestea apelează la sprijinul polițiștilor locali. Așa a fost și în cazul unei situații dintr-o parcare din oraș, însă oamenii au rămas stupefiați de ceea ce avea să se întâmple după intervenția forțelor de ordine.

Femeia a parcat pe locul pentru persoane cu dizabilități

O situație semnalată, acum câteva săptămâni, către Poliția Locală l-a șocat pe președintele Asociației Persoanelor cu Handicap (APH) din Iași. O femeie care ocupase ilegal un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap a fost foarte nemulțumită de faptul că a primit amendă. Aceasta a transmis polițiștilor că „handicapații nu au ce căuta în oraș”. Amenzile pentru parcarea pe un loc destinat persoanelor cu handicap sunt între 2.000 și 10.000 de lei.

„Noi desfășurăm tot felul de campanii împreună cu cei de la Poliția Locală, pentru a atrage atenția și celorlalți oameni că și noi conviețuim în același oraș cu ei și avem drepturi. Acum două săptămâni, am mers cu polițiștii locali la parcarea magazinului Dedeman, unde locurile de parcare pentru persoanele cu handicap erau ocupate ilegal. Pe unul dintre ele era un BMW foarte scump, iar după câteva minute a venit o doamnă care era proprietara mașinii. Polițiștii au legitimat-o pe femeie și i-au aplicat o amendă, iar la sfârșit au întrebat-o dacă are ceva de adăugat la procesul-verbal, iar ea a zis că da. Atunci a spus: «Handicapații nu au ce căuta în oraș, să stea acasă».

Efectiv, nu-mi venea să cred ce am auzit. Domnii polițiști au vrut atunci să îi aplice amenda maximă, însă le-am spus că nu e nevoie, deoarece cu siguranță o vor mai prinde cu aceeași faptă prin oraș. Deci pe lângă toate lucrurile cu care ne confruntăm, mai suntem și batjocoriți de unii oameni”, a transmis Bogdan Pitaru, președintele APHR Iași.

În fiecare zi, se confruntă cu aceleași probleme

Ciprian Vizitiu este un bărbat de 39 de ani, care este imobilizat în scaunul cu rotile. Totuși, acest lucru nu îl împiedică să iasă afară, pe străzile din oraș. Problema este că, din cauza unor cetățeni inconștienți, căile de acces rămân blocate de mașinile parcate ilegal.

„Sunt probleme cu care ne confruntăm zi de zi, însă majoritatea țin de educația oamenilor. Pentru un om care se deplasează într-un moped electric sau într-un scaun cu rotile este mult mai dificil să găsească soluții pe stradă. În primul rând, șoferii blochează căile de acces și, efectiv, nu poți să urci pe trotuare. Tu, în situația respectivă, ești pus în fața faptului să mergi pe carosabil. Eu poate mă descurc, sunt mai activ prin oraș și am putere, însă o persoană mai în vârstă ce face? Au fost cazuri în care a trebuit să ocolesc sute de metri ca să pot ajunge unde am nevoie.

De asemenea, unele alveole sunt prea ridicate și nu ai cum să treci. De exemplu, eu ca să trec spre Piața Unirii apelez la un echipaj de la Poliția Locală, ca prin pasaj e imposibil să trec, cobor cu liftul, însă rampele electrice nu funcționează. Mai avem de lucrat mult la infrastructura din oraș și la mentalitatea oamenilor”, povestește Ciprian Vizitiu.

Problema locurilor de parcare pentru persoane cu dizabilități din Iași este tot mai mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *