Diverse

O iapă care și-a slujit stăpânii ani de zile, abandonată pe un câmp, în Prahova. Era slăbită după ce fătase un mânz

O iapă care și-a slujit stăpânii ani de zile, a fost abandonată pe un câmp, în Prahova, slăbită după ce fătase un mânz și nu s-a mai putut ridica de la pământ.

Proprietarii i-au dat mâncare și apă, dar au lăsat-o să zacă pe acea pajiște zile de-a rândul. Și animalul ar fi murit, spun medicii veterinari, dacă un om milos n-ar fi sunat la 112. În final, caii au fost preluați din familie, cu acordul proprietarilor.

Sura este de zece ani în proprietatea familiei și abia fătase un mânz. Văzând că iapa e la capătul puterilor, oamenii au chemat un veterinar să o vadă, dar și-au dat seama că nu vor putea plăti tratamentul.

Monica Șerbănoiu, proprietara animalului: 
„I-am dus mâncare, i-am adunat frunze, iarbă, boabe, ovăz. Tărâțe, pâine de toate. Face parte din familia mea, dar să fi făcut tratament în continuare, eu posibilitate nu prea aveam. Nu”.

Câțiva localnici, contrariați că iapa zace pe o pajiște la marginea satului și nu se ridică de câteva zile, au sunat la 112. Poliția animalelor, medici veterinari și reprezentanți ai unei asociații de protecția animalelor au venit în scurt timp în zonă. Medicii spun că Sura s-a prăbușit din cauza unei hipocalcemii.

Mircea Chirițescu, medic veterinar DSVSA: „Era într-o stare deplorabilă. Dacă ar mai fi rămas în această situație, în aproximativ 24 de ore ar fi survenit moartea. Puiul era într-o stare bună, urmează să primească tratament de specialitate”.

Mânzul, o femelă, a primit numele Sânziana.

Maria Magdalena Rădulescu, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova: „Au fost preluate de reprezentanții unei asociații de protecția animalelor, proprietarul acestora fiind de acord cu această măsură”.

Sura are nevoie de o perioadă lungă de tratament. Medicii veterinari și asociația de protecție încearcă acum să găsească o clinică unde să fie îngrijită până se va pune pe picioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *