Diverse

Tatăl tânărului ucis de Vlad Pascu în accidentul din 2 Mai a adus un tablou cu fiul său în sala de judecată, după ce la termenul anterior judecătoarea a întrebat dacă băiatul decedat e prezent. „Am venit cu Sebi, pentru că data trecută mi l-ați chemat” Citeşte întreaga ştire: Tatăl tânărului ucis de Vlad Pascu în accidentul din 2 Mai a adus un tablou cu fiul său în sala de judecată, după ce la termenul anterior judecătoarea a întrebat dacă băiatul decedat e prezent. „Am venit cu Sebi, pentru că data trecută mi l-ați chemat”

Tatăl lui Sebastian, una dintre cele două victime ucise în accidentul provocat în august 2023 de Vlad Pascu lângă 2 Mai, a venit astăzi, 14 martie, la Judecătoria Mangalia, unde are loc al doilea termen al procesului în acest caz, cu un tablou cu fiul lui după ce, la termenul trecut, când a făcut prezența părților din dosar, judecătoarea a întrebat dacă victima este în sală.

La procesul de la Judecătoria Mangalia, Vlad Pascu a fost apărat de un careu de avocați: Adrian Bendeac și Jean Andrei, prezenți în sala de judecată, Alin Trandafirescu, care stătea lângă inculpat, în Penitenciarul Poarta Albă, plus avocata din oficiu, plătită din bani publici, pentru ca dreptul la apărare a lui Pascu să fie asigurat, iar drepturile procesuale respectate.

Vlad Pascu a participat la proces din penitenciar, prin videoconferință, având avocatul în dreapta lui. Tânărul era tuns, îmbrăcat în sacou negru, cămașă vișinie și cravată bleumarin. Privea fix spre ecranul pe care era transmisia procesului din sala de judecată,

„Am venit cu fiul meu, Sebi, pentru că data trecută mi l-ați chemat”

„Vă rog să stați în sală doar cei care aveți loc pe bancă”, a spus judecătoarea Ancuța Popoviciu, după ce a urcat la prezidiu. Jurnaliști și rudele celor morți în accident s-au înghesuit rapid pe băncile micuțe, ca să nu fie dați afară.

Dar câțiva n-au mai încăput, iar judecătoarea a vrut să știe cine sunt. „Doamna care stă în picioare?”, a întrebat ea. „Sunt mama lui Sebastian, Olariu Mihaela”, a răspuns femeia. Fiul ei e unul dintre cei doi studenți care au murit loviți de mașina lui Pascu.

La termenul trecut, când a făcut prezența părților din dosar, judecătoarea întrebase dacă: „Olariu Sebastian Andrei e prezent?”, iar când a auzit rumoarea celor din sală, ea a fost mirată: „A decedat o victimă?”.

La acest termen, magistrata l-a întrebat pe tatăl lui Sebastian, și el aflat în picioare, cine este. „Eu am venit cu fiul meu, Sebi, pentru că data trecută mi l-ați chemat”, i-a răspuns bărbatul care ținea în mâini un tablou cu chipul copilului decedat.

Strategia avocaților lui Pascu pentru reducerea pedepsei

După ce judecătoarea a terminat de făcut prezența, a anunțat că la dosar a fost depusă o declarație autentificată la notariat, prin care Vlad Pascu își recunoaște în totalitate faptele de care e acuzat și cere să fie judecat în procedură simplificată, adică doar în baza probelor adunate de procurori.

Pentru uciderea din culpă a doi oameni, Pascu ar putea primi, dacă va fi găsit vinovat, între 3 ani şi 10 ani şi 6 luni de închisoare. Potrivit legii, în procedura simplificată, el beneficiază, automat, de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Instanța nu ar mai putea însă să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru că în august anul trecut, când a fost accidentul, intrase deja în vigoare „Legea Anastasia”, care  prevede că uciderea din culpă săvârșită de un șofer care a condus băut, drogat sau fără permis se pedepseşte doar cu închisoarea.

La termenul de joi, judecătoarea Popoviciu a admis cererea lui Vlad Pascu, de a fi judecat în procedura simplificată, argumentând că „probele din dosarul penal sunt suficiente”.

Avocații inculpatului au anunțat că au depus la dosar și vor mai aduce, la termenul următor, probe în circumstanțiere: „acte medicale, acte de studii, documente ce dovedesc că a încercat să plătească daunele, prin procedura medierii”. Iar aceste documente i-ar putea aduce lui Vlad Pascu o altă reducere a pedepsei.

Părinții studenților uciși cer ca Pascu să fie acuzat de omor calificat

În sala de judecată, avocatul Adrian Cuculis, care îi reprezintă în dosar pe părinţii Robertei Dragomir, dar şi pe trei tineri răniţi în accident, a anunţat că a cerut recuzarea judecătoarei Popoviciu. „Cererea a fost respinsă ieri”, l-a informat judecătoarea.

Apoi, Cuculis a solicitat să fie pusă în discuție o altă cerere, cea de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care e acuzat Vlad Pascu, din ucidere din culpă, în omor calificat, şi din vătămare corporală din culpă, în tentativă la omor calificat.

Dar pentru că avocata familiei Olariu a depus abia azi o cerere similară, apărarea lui Pascu a cerut amânarea procesului, pentru a „vedea care sunt motivele, ca să ne pregătim”.

Instanța a fost de acord cu amânarea și a acordat un nou termen, pentru data de 4 aprilie.

Pentru omor calificat, pedeapsa este, conform Codului Penal, detențiunea pe viață sau închisoarea, de la 15 la 25 de ani.

Verificări ale Inspecției Judiciare, în cazul judecătoarei

Judecătoarea din dosarul Pascu e verificată de Inspecţia Judiciară după ce, la termenul trecut, a intrat în sala de judecată mestecând gumă, și apoi a întrebat dacă e prezent la proces și unul dintre tinerii uciși în accident.

A doua zi, Inspecția Judiciară s-a autosesizat şi a anunţat declanşarea unor verificări, în cazul judecătoarei Popoviciu.

Aceste verificări, potrivit unui comunicat de presă al  Inspecţiei Judiciare, vizează:

● comportamentul judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024;
● existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul privind accidentul de la 2 Mai.
Până acum, nu au fost finalizate verificările prealabile în cazul judecătoarei din Mangalia, a precizat, pentru Libertatea, Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare

În urma acestor verificări inspectorii stabilesc, potrivit legii, dacă „există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare”. Ei pot da o soluţie de clasare, dacă indiciile nu există, sau pot dispune începerea cercetării disciplinare. Termenul de efectuare a verificărilor prealabile e de 45 de zile şi poate fi prelungit cu alte 45 de zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *