Diverse

Ce salariu așteaptă un elev cu 4,50 la matematică, la simulare. „2-3.000 de lei pe zi. Vreau să mă apuc de frizerie”

Poți învăța o meserie și să primești lunar burse de până 1.600 de lei, dar fără o bază solidă de cunoștințe acumulate în gimnaziu vei rămâne probabil un angajat din linia a doua, ori vei cere ajutor de la alții ca să-ți administrezi o afacere.

Elevii de clasa a opta din capitală au fost chemați luni la un târg al liceelor tehnologice, unde profesorii și actualii cursanți le-au prezentat pentru ce cursuri pot opta, după Evaluarea Națională din iunie.

După doi-trei ani într-o școală de meserii, liceenii au venit să recruteze noua generație a învățământului profesional.

-Suntem tehniciani în gastronomie.
-Ce sunteți?
-Tehniciani industria alimentară.
-Tehnicieni.
-Da.
-Adică ce faceți?
-Gătim.

La standuri, schimbul de informații între actualii și potențialii cursanți a fost, în parte, o bursă a câștigurilor, la prima angajare.

-Cât câștigi tu?
-Păi deocamdată nu știu, pentru că de-abia m-am angajat, dar pe ospătărie se câștigă 3.800… chiar și mai mult… cu tot cu șpagă!

E un moment potrivit, spun profesorii, ca elevii care n-ar face față într-un liceu teoretic să-și stabilească direcția spre o meserie. Mai ales dacă ținem cont de rezultatele slabe la simularea examenului.

-4,50 la matematică și 6 la română… Vreau să mă apuc de frizerie! Și fratele meu este frizer și de-asta…
-Cam cât câștigă?
-2.000 – 3.000 de lei pe zi…

E drept că majoritatea viitorilor absolvenți de gimnaziu sunt încă derutați.

-M-am gândit să mă duc la Dimitri Cantemir. Este un liceu mai de mișcare…
-Cum?!?
-Mai de mișcare. Dar dacă pui burta pe carte, ieși și tu cu ceva.

Cea mai mare atracție a învățământului profesional dual e însă obținerea unor burse școlare – 600 de lei de la stat și încă 200 de lei – cel puțin – de la firmele cu care școala are contract.

Prof. Mona Rudnic, inspector școlar înv. Tehnologic: „Există operatori care oferă 1.000 de lei pe lună! Există opțiunea continuării studiilor, obțin un certificat de nivel 3 care e valabil oriunde în Uniunea Europeană.”
Reporter: „Haideți să-i vedem pe cei care așteaptă.”
Prof. Mona Rudnic, inspector școlar înv. Tehnologic: „Nu credeam că sunt atât de mulți copii… Vin și pentru aceste burse, este un adevăr. Dar de ce să nu vină?”

Există, desigur, povești de succes, însă elevii de la școlile profesionale, care durează trei ani, și cei din liceele tehnologice, cu patru ani de studiu, au un specific anume. O cercetare de anul trecut arată că 38% dintre copii muncesc pe parcursul liceului, 30% își ajută părinții la treburile grele din gospodărie și din afara casei. 27% au grijă de frații mai mici, iar unul din 10% la îngrijirea unei rude bolnave.

Prof. Monica Georgiana, profesor colegiu economic: „Încercăm să remediem acolo unde este un gol. Nu uităm de română, matematică, economie.”

 

Ideea e ca și un cursant la mecanică, tehnică veterinară sau aeronautică să își schimbe cariera. Uneori e nevoie.

-Este o cale și asta cu aviația, încă nu sunt… decis, ce să fac în continuare.
-Între ce și ce?
-Da, între ce și ce. Eu mă gândeam să am firma mea, ceva.
-Ce?
-Biznis, ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *