România achiziționează submarine franceze. Care va fi impactul asupra regiunii Mării Negre

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a anunțat, săptâmâna trecută, că România intenționează să achiziționeaze submarine Scorpene și elicoptere franceze.

Ministrul a mai adăugat, într-un interviu pentru Defense România, faptul că a fost semnată o scrisoare de intenție în acest sens cu Ministrul francez al Apărări, informează Naval News.

Mai mult decât atât, Franța și-a exprimat dorința de a colabora cu România în domeniul naval, potrivit unui comunicat oficial.

„Această scrisoare de intenție marchează dorința celor două țări ale noastre de a coopera în domeniul naval. În contextul strategic actual, România dorește să-și dezvolte capacitățile navale, bazându-se pe know-how-ul industrial francez și pe credibilitatea operațională a Marinei noastre”.

Forțele Navale Române și-au menținut forța submarină încă din al Doilea Război Mondial și, prin urmare, este familiarizată cu operațiunile submarine din Marea Neagră. Cu toate acestea, singurul submarin aflat în prezent în flota sa, submarinul clasa Kilo Delfinul, este inactiv și ținut în rezervă de peste 20 de ani.

Submarinele românești: impact asupra regiunii Mării Negre

Hugo Decis, analist de cercetare la Institutul Internațional de Studii Strategice și expert în afaceri navale și subiecte de securitate maritimă, a vorbit, într-un interviu pentru Naval News, despre impactul unui acord dintre România și Franța privind achiziționarea de submarine.

Astfel, un acord de acest fel ar urma să crească valoarea ofertelor Franței în ceea ce privește exporturile de apărare. Franța, ar avea de câștigat de pe urma obținerii unui alt acord în Europa, o regiune în care s-a luptat să exporte armament.

„În ceea ce privește România, perspectiva de a primi submarine moderne ar spori capacitățile marinei după ani, dacă nu după decenii. Nu în ultimul rând, perspectiva de a vedea mai multe submarine NATO care operează în Marea Neagră ar aduce beneficii Alianței în regiune și ar reduce dependența acesteia de Turcia, o țară care s-a dovedit recent în mare parte nesigură și care i-a înstrăinat pe majoritatea partenerilor săi NATO.”, a declarat analistul.

Mai mult decât atât, un submarin românesc ar putea colecta date și informații despre operațiunile rusești în regiune și să contribuie la descurajarea Rusiei și a monopolului Turciei asupra domeniului subacvatic locaș.

Submarinul românesc care operează în Marea Neagră ar fi o platformă relevantă care să colecteze date și informații despre operațiunile rusești în regiune, să contribuie la descurajarea Rusiei și a monopolului Turciei asupra domeniului subacvatic local.

„Echilibrul local de puteri ar rămâne, ferm în favoarea Rusiei, dar prezența unui alt submarin NATO în Marea Neagră ar trebui să fie luată în considerare la proiectarea și efectuarea operațiunilor navale locale. Acest lucru nu înseamnă însă faptul că România ar trebui să privească în altă parte în ceea ce privește rachetele antinavă terestre (AShM). De fapt, România va trebui să echilibreze cerințele multiple cu mijloacele financiare de care dispune pentru a-și consolida mai bine capacitățile forțelor armate”, a mai menționat Hugo Decis.

Pe de altă parte, aceste „achiziții” ar putea deveni ținte în majoritatea scenariilor care implică o ciocnire între România și Rusia. Acest lucru ar face din principala bază navală a României din Constanța o locație deosebit de valoroasă pentru a se apăra de o varietate de amenințări.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here