Rusia a acceptat propunerea de pace a Ucrainei. E ştirea momentnului în Europa

David Arahamia, negociatorul-şef ucrainean în discuţiile de pace cu Rusia, a declarat faptul că Moscova a acceptat “verbal” principalele propuneri ucrainene. În prezent Kievul aşteaptă o confirmare scrisă.

David Arahamia a oferit un interviu recent şi a dat de înţeles că discuţiile care au fost purtate pentru încetarea războiului au făcut progrese semnificative.

“Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor poziţiilor (ucrainene), şi anume că le acceptă, cu excepţia chestiunii Peninsulei Crimeea”, anexată de Moscova în 2014, a afirmat el.

Negociatorul ucrainean a adăugat că nu a există “o confirmare oficială în scris”, însă partea rusă şi-a dat acceptul “verbal”.

Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin vor avea o întâlnire

De asemenea, David Arahamia a mai declarat faptul că în viitorul apropiat ar putea avea loc o întâlnire între Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, care s-ar desfăşura în Turcia.

“Nici data, nici locul nu sunt cunoscute, dar credem că cel mai probabil ar putea fi Istanbul sau Ankara”, a adăugat negociatorul ucrainean.

Vladimir Putin şi-a retras o parte din armată de la Kiev

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, crede că are loc o regrupare a trupelor ruse, deoarece „nu sunt suficient de puternice” pentru a ataca Ucraina pe toate fronturile, relatează CNN.

Ministrul ucrainean de Externe consideră că mișcarea preşedintelui rus de a-și retrage o parte din armată nu se datorează negocierilor de pace.

După părerea sa, Moscova a fost nevoită să reducă activitatea militară pe cele două fronturi pentru că forțele ucrainene au început să le respingă cu succes.

„Forțele ucrainene au început să respingă cu succes atacurile. Motivul pentru care au spus acest lucru a fost că au simțit că nu pot susține presiunea și nu pot menține linia frontului din jurul Kievului.”, a transmis Dmitro Kuleba, potrivit sursei citate.

Mai mult decât atât, oficialul ucrainean spune că Vladimir Putin a devenit mai realist în ceea ce privește strategia militară pe care o adoptă:

„Cred că deja a devenit mai realist, deoarece nu-mi pot imagina că retragerea forțelor rusești din nordul Ucrainei nu a fost ordonată de el.”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here