Fetița de 3 ani arsă în incendiul de la Trifești se află în continuare în stare critică, iar medicii sunt extrem de rezervați. Familia speră într-o minune

Fetița de 3 ani arsă în incendiul de la Trifești este în continuare internată și intubată în secția ATI. Medicii sunt rezervați. Au trecut deja două săptămâni de când Andreea, sora micuței, arsă și ea în incendiul de la Trifești, a murit în urma tragediei

De mai bine de o lună, copila în vârstă de 3 ani, victima incendiului din localitatea Vladomira, sat Trifești, se zbate între viață și moarte la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Maria”, Iași. Aceasta este în continuare în stare foarte gravă în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Este intubată și ventilată mecanic. Micuța a suferit arsuri pe o suprafață mare din corp, dar cele mai grave arsuri, care i-au pus viața în pericol, au fost cele ale căilor respiratorii. Medicii sunt extrem de rezervați.

”Starea pacientei este în continuare una extrem de gravă. În continuare, putem spune că prognosticul ei este unul extrem de rezervat”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Maria”, Iași.

Amintim că fetița a ajuns la spital în urma incendiului cu arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului. Sora fetiței, Andreea, care avea 4 ani, a murit la același spital, în urma arsurilor suferite în incendiu.

Bunicul fetelor arse povestește cum s-ar fi întâmplat totul

Vasile Mânzat, bunicul fetelor arse în incendiul de la Trifești, a făcut dezvăluiri șocante după ce una dintre nepoatele sale și-a pierdut viața. Acesta a povestit că sora mai mare, care le avea în grijă, le-a dat foc intenționat, după ce a aruncat benzină peste ele. Noi detalii despre chinul prin care au trecut cele două fetițe de 3 și 4 ani din localitatea Vladomira, Trifești, care au ars în incendiu.

Bunicul acestora, Vasile Mânzat, a povestit, la mai bine de o lună de la incident, ce a descoperit după plecarea pompierilor. Acesta a spus că fetele erau singure acasă, împreună cu cea de 12 ani. Cele trei fete sunt surori vitrege. Vasile Mânzat a precizat că nu este adevărat ce s-a speculat inițial, că incendiul a pornit de la un calorifer, deoarece peste tot în casă și pe hainele celor mici era un miros puternic de benzină. Familia suspectează că sora cea mare a turnat benzină peste ele să le dea foc, chiar dacă aceasta nu a recunoscut nimic. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași au precizat că adolescenta suspectă va putea fi evaluată psihologic.

”Întreaga situație este în atenția Poliției, ei fac cercetări în cadrul anchetei. Noi îi vom ajuta în cazul în care ne va solicita acest lucru: să o evaluăm psihologic pe adolescenta care, din spusele bunicului, ar fi făcut acel gest necugetat. Aceasta a fost în atenția noastră, deoarece trebuia să meargă în asistență familială la una dintre bunici, dar s-a schimbat situația”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.

Copila de 4 ani a murit pe data de 26 februarie 2022

Una dintre cele două fete arse în incendiul din satul Vladomira, comuna Trifești, Iași, care a izbucnit pe data de 9 februarie 2022, a murit la două săptămâni de internare în secția ATI a Spitalului ”Sf. Maria” din Iași. Aceasta prezenta arsură pe 45 la sută din suprafața corpului, dar cele mai grave arsuri care i-au pus viața în pericol au fost arsurile căilor respiratorii.

Medicii din Clinica Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași, se confruntă frecvent cu pacienți care ajung în stare extrem de gravă din cauza arsurilor. Zece la sută dintre copiii internați în această secție sunt cazuri grave, la fel cum au fost și cele două minore din incendiul de la Vladomira, comuna Trifești, județul Iași. Polițiștii au deschis și un dosar penal pentru ucidere din culpă.

”În cauză, se continuă cercetările sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere, pentru stabilirea întregii situații de fapt și luarea măsurilor legale ce se impun”, a precizat Ioana Bâlea, purtătorul de cuvânt la Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Sfaturi în caz de arsuri minore

Medicii îi sfătuiesc pe părinți cum să acționeze în cazul în care copilul lor suferă o arsură minoră acasă. Primul pas pe care trebuie să îl urmeze, după ce sună la 112, este de a acoperi suprafața arsă cu soluții curate, reci, dar cu mare atenție, fără să provoace un șoc hipotermic minorului.

 ”Primul lucru care trebuie făcut în cazul accidentelor prin obiecte sau lichide fierbinți este de a aplica soluții curate, reci, pe suprafața de arsură, dar cu atenție, ca această suprafață de răcire să nu fie foarte mare, să nu fie mai mult de 20 la sută, pentru că poate să indice un șoc hipotermic copilului. După care copilul trebuie să fie învelit într-un cearșaf curat, în vederea așteptării ambulanței”, a precizat dr. Sidonia Susanu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași.

Aceste sfaturi sunt benefice pentru a preveni o tragedie cum a fost cea în care cele două fete au ars în incendiul de la Trifești.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here