Scandal de proporții la Spitalul „Sf. Maria” din Iași după moartea unei fetițe de 5 ani! Carina Bilu: „Mi-au dat fata acasă într-un sac”. Managerul unității medicale refuză să facă anchetă și nu comentează

O familie din Iași a trecut prin clipe de coșmar, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun, după ce fiica lor de doar 5 ani a murit la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Carina Bilu, mama fetei, îi acuză pe medicii ieșeni de nepăsare și malpraxis. Ieșeanca a precizat că aceștia s-au opus transferului la o clinică din străinătate, unde fetița ei ar fi putut fi salvată

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași sunt acuzați de o tânără mamă că i-au lăsat copilul să moară. Carina Bilu este mama fetiței de doar 5 ani, care a murit la spital după mai bine de o săptămână de la internare. Mama micuței Andra povestește disperată că a mers la spital pentru că fetița făcuse febră și avea o saturație destul de scăzută de oxigen, iar starea copilei s-a agravat, fără ca medicii să facă ceva. În ziua de 2 decembrie 2021, mama a mers cu copilul la medicul de familie și apoi a decis să meargă la spital pentru că a observat că starea de sănătate a copilei se înrăutățește.

„Copilul a răcit, am mers la medicul de familie, pentru că avea simptomele unei viroze, doar că seara (2 decembrie- n.r.) a început să se simtă din ce în ce mai rău, respira greu și a făcut febră. Am ales să mergem la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sfânta Maria» din Iași, pentru că ea, în urmă cu 2 ani, a avut pneumonie și m-am gândit că asta e și acum. Am ajuns seara la spital, avea saturație 89-90 la sută, s-a făcut procedura de triaj, am fost testate, ea a ieșit pozitiv, iar eu negativ. I-a fost pusă masca de oxigen, i-au făcut radiografie și i-a pus diagnosticul de pneumonie interstițială. Starea ei s-a agravat și au internat-o în ATI, au intubat-o. Timp de o săptămână i-au administrat tratament Covid-19. După o săptămână au mutat-o pe salon chiar dacă nu erau siguri că e bine complet.

A început să facă febră din 4 în 4 ore, i-au administrat antibiotice foarte puternice. Am vrut să o transferăm în Germania, când am văzut că aici, la Iași, nu mai făceau față. Dr. Lavinia Ionescu, care s-a ocupat de fetița mea, s-a opus total transferului, în timp ce starea ei era din ce în ce mai gravă. Spunea că nu era un caz de transfer, iar când și-a dat și ea seama după multă vreme că nu au soluții, au acceptat transferul, dar a fost prea târziu”, a declarat Carina Bilu, mama fetiței de 5 ani.

Carina Bilu, mama fetiței: „Am plecat cu ea în brațe la spital și ne-am întors cu mâinile goale și sufletele distruse din cauza sistemului și personalului incompetent”

Copila de doar 5 ani a murit chiar în momentul în care, după mai multe zile de așteptare, medicii au decis să fie transferată în Germania, pe data de 21.12.2021. Părinții micuței Andra au rămas cu o durere imensă în suflet și cu foarte multe întrebări fără răspuns din partea medicilor. Acasă o mai aștepta un frățior și întreaga familie care o iubea. Trebuie precizat că fetița nu avea alte afecțiuni asociate.

„Medicul Lavinia Ionescu pierduse controlul, tot schimba tratamentul și nu avea rezultate. În ziua în care trebuia să o transferăm, i-au administrat niște injecții și adrenalină, încât i-a cedat inima și nu a mai ajuns în Germania. Am internat-o pe Andra la Spitalul «Sfânta Maria» din Iași în data de 2 decembrie și pe 21 decembrie a murit. Noi ca părinți am făcut toate eforturile să o ducem în Germania, însă medicul nu a luat în serios cazul și ne-a dat-o înapoi într-un sac, deși ne spunea mereu că plămânii sunt foarte afectați, nu a încercat să o salveze, deși am ajuns la timp la spital. Resurse erau, dar fără voința și implicarea doctoriței Ionescu noi nu puteam să facem nimic. Am plecat cu ea în brațe la spital și ne-am întors cu mâinile goale și sufletele distruse din cauza sistemului și personalului incompetent. Decesul fetiței a fost declarat pe data de 21.12.2021, ora 18:20. Andra nu avea nicio altă afecțiune, doar că era un copil cu sindrom down”, a precizat Carina Bilu, mama fetiței de 5 ani.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat cazul unei fetițe de 2 ani care a murit la spital după ce mama a adus-o cu mașina personală, spunând că a căzut în cadă.

Managerul Alina Belu: „Nu putem spune dacă sunt adevărate sau nu acuzațiile familiei, pentru că nu avem o plângere oficială făcută la adresa spitalului și nu ne vom sesiza”

Contactați de mai multe ori, atât telefonic cât și prin e-mail, reprezentanții spitalului au refuzat să ofere un punct de vedere la acuzațiile aduse de către mamă medicului Lavinia Ionescu, motivând că nu avea acordul scris al familiei. Cotidianul BZI i-a trimis medicului Lavinia Ionescu un mesaj pe adresa personală de e-mail, dar aceasta a refuzat să ofere un punct de vedere, rugându-ne să luăm legătura cu conducerea spitalului. Managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași a refuzat categoric să prezinte poziția oficială din partea unității medicale pe care o conduce.

„Bună ziua, solicitarea trebuie însoțită de acordul scris în original al tutorilor legali identificați prin CNP cu privire la transmiterea către BZI a datelor medicale cu caracter personal. Nu putem oferi un punct de vedere, pentru că nu avem acordul familiei să spunem detalii despre diagnosticul pacientului. Ne trebuie un acord scris de la părinți cu CNP, cu tot, pentru a vă putea oferi detalii. Ne pot da în judecată dacă oferim astfel de detalii. Nu putem spune dacă sunt adevărate sau nu acuzațiile familiei, pentru că nu avem o plângere oficială făcută la adresa spitalului și nu ne vom sesiza. Avem peste 600 de copii internați, nu putem să ne sezisăm la fiecare caz”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Sfânta Maria” din Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here