LIVE UPDATE: Consultări la Cotroceni. PSD a votat intrarea la guvernare cu Ciucă premier

Dupa o criză politică prelungită timp de trei luni și negocieri infinite, liderii politici merg astăzi la Cotroceni cu o formulă de Guvern în care și-au împărțit ministerele. Tot astăzi vor stabili ce partid va reprezenta premierul.

Astfel, de la ora 12.00, intră la discuții cu președintele Klaus Iohannis – în același timp – delegațiile PNL, PSD, UDMR și ale minorităților naționale.

De la ora 12.30 ar fi trebuit să intre la Cotroceni delegația Uniunii Salvaţi România, însă Dacian Cioloș a anunțat în această dimineață că liderii USR refuză să participe.

De asemenea, de la ora 13.00 sunt programați cei de la Alianţa pentru Unirea Românilor.

Totuși, “joi, România va avea un Guvern”

Liderii politici pare că s-au înțeles, însă nu au anunțat oficial cine este propunerea de premier. În scenariul în care premierul va veni din partea PNL, calculele s-au făcut în așa fel încât liberalii să primească 8 ministere, printre care NU se află, însă, Secretariatul General al Guvernului și cele două ministere cu bani: Transporturile și Finanțele. Iar PSD primește 10 portofolii.

Și dacă premierul va fi din partea social-democraților, mai puțin probabil, atunci lista se inversează. În ambele variante, UDMR rămâne cu cele trei ministere pe care le are deja: cel al Dezvoltării, Mediu și Sport.

Cronologia evenimentelor de astăzi, luni, 22 noiembrie – LIVE UPDATE

 

 ora 11.00 USR refuză să participe la consultările de la Cotroceni

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a anunțat într-o conferință de presă că formațiunea pe care o conduce nu va participa la consultările politice de la Cotroceni.

El l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că şi-a abandonat rolul de mediator şi a fost chiar ”naşul” coaliţiei PNL-PSD.

”USR va conduce opoziţia la acest bloc anti-reformator”, a spus Cioloş, care a mai precizat că parlamentarii USR nu vor vota Guvernul PSD-PNL-UDMR.

 ora 10.45 Surse: PSD a votat în unanimitate intrarea la guvernare alături de PNL, cu Nicolae Ciucă premier în prima ”tură”

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PSD a votat în această dimineață, în unanimitate, intrarea la guvernare alături de PNL.

De asemenea, social-democrații au decis să fie de acord ca PNL să dea primul premier, în persoana lui Nicolae Ciucă.

Tot în unanimitate, PSD a votat și pentru structura viitorului Guvern.

 

ora 10.00 Ludovic Orban: Alianţa PNL cu PSD – o ruşine

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat că alianţa liberalilor cu social-democraţii este ”împotriva naturii” şi este o ruşine.

“Colegii care acum se fac că sunt la conducerea partidului, că de fapt la conducerea partidului se execută comenzi venite de la Cotroceni, nici măcar nu cunosc statutul. Şi-au bătut joc inclusiv de instituţia preşedintelui, scoţându-l din negocieri, în condiţiile în care preşedintele partidului trebuie să conducă negocierile. E o ruşine, o alianţă împotriva naturii şi făcută în dispreţul cetăţenilor care ne-au acordat votul, oameni obişnuiţi”, a spus Orban, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional care are loc la Vila Lac.

El a vorbit şi despre propunerea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru.

Ciucă este membru al PNL de un an de zile. După părerea mea, un partid liberal care preţuieşte libertatea, proprietatea privată, drepturile şi libertăţile individuale, democraţia în general, accesul liber la justiţie şi toate celelalte lucruri nu poate susţine un om care toată viaţa a dat ordine sau a executat ordine. Democraţia înseamnă dialog, negociere, armonizare a intereselor publice, foarte mult timp şi energie consumate pentru a convinge oamenii, pentru că în democraţie nu se dau ordine, se adoptă legi, se iau decizii care sunt în conformitate cu voinţa oamenilor”, a spus Orban.

Fostul preşedinte al PNL a mai afirmat că prin alianţa cu PSD se pune punct obiectivului privind repararea legilor justiţiei.

ora 09.40 Ciolacu: După consultările de la Cotroceni o să avem o altă şedinţă, unde vorbim despre titularii de ministere

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că după consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis social-democraţii vor avea o altă şedinţă în care se vor decide titularii de la ministere.

Întrebat, înainte de şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, dacă se vor stabili şi titularii ministerelor în această şedinţă, Ciolacu a spus, potrivit Agerpres: “Urmează după consultările de la Cotroceni să avem o altă şedinţă unde vorbim despre titularii de ministere”.

El a adăugat că este posibil ca luni să fie încheiat protocolul alianţei, iar marţi să fie aleşi noii preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Ciolacu a menţionat că în şedinţa Consiliului Politic Naţional va propune ambele variante, cu premier PSD şi cu premier PNL, va prezenta condiţiile în ambele cazuri şi va prezenta negocierile care au avut loc, iar colegii săi vor decide formula finală.

PNL, PSD și UDMR merg la Cotroceni cu o propunere unică de premier

 

În 4 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va chema partidele la consultări pentru formarea noului Guvern în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară.

“Voi aştepta cu consultările formale până când, din discuţiile din partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern”, afirma atunci Klaus Iohannis.

Duminică, după o nouă rundă de negocieri între reprezentanţii PNL – PSD – UDMR şi minorităţi, s-a convenit ca aceste formaţiuni să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere unică de prim-ministru.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here