Un individ din Iași și-a tăiat mama cu drujba, turbat de furie. Bătrâna se zbate între viață și moarte

Turbat de furie şi băut peste măsură, un individ aproape că şi-a ucis mama, pe care a atacat-o cu o drujbă, în toiul nopţii.

Incidentul s-a petrecut în judeţul Iaşi, iar vecinii, alertaţi de ţipetele bătrânei, abia au reuşit să îl oprească pe bărbat.

Victima, de 79 de ani, se chinuie să supravieţuiască, iar agresorul a fost reţinut şi este acum pe mâna psihiatrilor.

Conflictul familial s-a petrecut în noaptea de marți spre miercuri, într-un sat din comună Dăgâța. Bărbatul, un individ trecut de 50 de ani, ameţit de alcool, s-a luat la ceartă cu propria mamă, pe care a şi lovit-o în repetate rânduri. Femeia i-ar fi reproşat că dă toţi banii din casă pe băutură, la barul din sat, în loc să cumpere lemne, pentru iarnă.

Supărat, individul a luat drujba şi a atacat-o pe biata femeie. După ce şi-a dat seama de faptele lui, individul a sunat la 112, abia când a văzut că bătrâna nu mai respiră.

Profesor dr Diana Cimpoeșu, medic şef UPU-SMURD Iași: „Persoana a fost găsită de către Terapia Intensivă Mobilă SMURD într-o baltă de sânge, prin traumatism prin tăiere cu obiect tăietor la nivelul toracelui și abdomenului. A fost adusă la UPU Sf Spiridon, tratată, investigată. S-a diagnosticat un pneumotorax deschis, fracturi costale, un traumatism abdominal și toracic penetrant. S-a intervenit în urgenţă. Un prognostic rezervat. Un caz extrem de grav.”

Pensionara, în vârstă de 79 de ani, se zbate între viaţă şi moarte. Între timp, fiul ei a fost internat la Institutul de Psihiatrie Socola, unde medicii trebuie să stabilească dacă a avut sau nu discernământ în noaptea în care aproape că şi-a ucis mama. Oricum, după investigaţii îl aşteaptă, cel mai probabil, o formă de detenţie.

Ovidiu Alexinschi, psihiatru, Institutul de Psihiatrie Socola Iași: „Alcoolul consumat în exces poate dezinhiba comportamental şi poate duce la lipsa capacităţii de cenzurare a comportamentelor, în sensul acesta exista reacţii impulsiv-compulsive, inclusiv cu violenţă exagerată. Din nefericire, alcoolismul, în general şi tot ceea ce înseamnă tulburări legate de alcool a cunoscut, în ultima perioadă, o creştere fără precedent.”

Dacă va fi găsit vinovat pentru tentativă de omor, atunci agresorul riscă să stea după gratii cel puţin 5 ani. În judeţul Iaşi, de la începutul anului şi până în prezent, peste 2.500 de oameni au cerut ajutor, pentru a scăpa de dependenţa de alcool. De multe ori, bolnavii sunt diagnosticați şi cu deficienţe psihice sau de comportament, spun specialiştii de la Institutul de Psihiatrie Socola.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here