Polonia și Marea Britanie anunță că au focare de gripă aviară cu tulpina înalt patogenă

Polonia a depistat mai multe focare de gripă aviară cu tulpina H5N1 înalt patogenă în ferme avicole în care cresc aproape 650.000 de păsări, a anunțat luni Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). La rândul său, Ministerul Agriculturii din Marea Britaie a confirmat luni un focar de gripă aviară înalt patogenă H5 într-o fermă avicolă din centrul Angliei.

Virusul s-a răspândit în Europa în ultimele săptămâni, cu focare în mai multe țări, între care Franța, Germania, Italia, Olanda și Danemarca.

Polonia a depistat în estul țării cinci focare, dintre care patru la ferme de curcani și unul la o fermă de pui, în timp ce un altul a fost confirmat la o fermă de curcani și gâște din vestul țării.

În ceea ce privește focarul din Marea Britanie, autoritățile au precizat că toate păsările din ferma respectivă vor fi sacrificate. Focarul apare la mai puțin de o săptămână după ce Londra anunțase măsuri de prevenție a gripei aviare la nivel național, ordonând fermelor și crescătorilor de păsări să înăsprească măsurile de biosecuritate.

Tulpina H5N1 fusese confirmată anterior într-o mică fermă de găini de curte din nordul Țării Galilor, la ferme de păsări din estul Scoției și la un centru de salvare a păsărilor din centrul Angliei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here