Sondaj: Tot mai mulţi francezi nu cred în Dumnezeu

Un pic peste jumătate dintre francezi (51%) nu cred în Dumnezeu, arată un sondaj realizat de Ifop pentru Asociaţiile Jurnaliştilor de Informaţii despre Religii (AJIR) publicat joi, o creştere importantă faţă de 44% cât era acest nivel în urmă cu zece ani, relatează AFP.

La întrebarea „dumneavoastră, personal, credeţi în Dumnezeu?”, 51% dintre persoanele chestionate au răspuns „nu”. În 2011, 44% răspundeau „nu” la această întrebare.

Potrivit sondajului publicat joi, cele mai credincioase persoane fac parte din categoria de vârstă de peste 65 de ani (58%), iar apoi din categoria de vârstă 18-34 de ani (48%).

trebaţi dacă pandemia de COVID-19 i-a apropiat de practica religioasă, 91% dintre francezii chestionaţi răspund „nu” şi doar 9% răspund „da”.

Întrebaţi despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris, 79% dintre cestionaţi declară că acest eveniment nu a trezit în ei „sentimentul religios” şi nici „fibra spirituală”. Însă 21% simt contrariul.

Potrivit acestui sondaj, francezii vorbesc tot mai puţin despre religie în familie – 38%, în scădere faţă de 58% în noiembrie 2009.

Doar 29% dintre francezi discută despre religie cu prietenii lor, tot în scădere, de la 49% în 2009.

Acest studiu vizează totodată ce părere au francezii despre Papa Francisc.

Astfel, 41% dintre francezi consideră că Papa apără „mai degrabă bine” valorile catolicismului, 44% consideră că le apără „nici bine, nici rău”, iar 15% „mai degrabă rău”.

De asemenea, 68% dintre francezi consideră că religiile „pot contribui la transmiterea unor repere şi valori pozitive tinerilor: respectul faţă de altul, toleranţa, generozitatea, responsabilitatea”. În 2009, 77% dintre francezi erau de această părere.

În total, 54% dintre persoanele intervievate consideră că „toate religiile sunt egale”. În 2007, 62% erau de această părere.

Totodată 47% dintre francezi consideră că „mesajul şi valorile creştinismului sunt în continuare de actualitate”.

Tot 47% consideră că „religiile pot contribui în mod pozitiv la mari dezbateri de societate: bioetică, moralizarea economiei, familie”, în scădere faţă de 51% în 2009.

Sondajul a fost realizat în perioada 24-25 august, pe un eşantion reprezentativ de 1.028 de francezi adulţi, prin chestionar autoadministrat online, după metoda cotelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here