Raluca Turcan: „România, obligată moral să aducă oamenii în țară. Sunt familii sparte, comunităţi pur şi simplu dezmembrate”

Raluca Turcan a declarat că România este obligata moral să încerce să-și aducă acasă cetățenii plecați să lucreze peste hotare. 

„Suntem obligaţi moral în fiecare zi să tragem, să aducem românii în ţară”, a precizat Ministrul Muncii, în momentul în care a fost întrebată dacă are o evaluare românilor care au plecat în acest an la muncă în străinătate.

„Există cifre, însă, ca urmare a liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul european este foarte riscant să spui această este cifra. Avem cifre care ne spun câţi lucrători sunt în Germania, în Spania, în Italia şi în alte ţări, există o estimare de aproximativ între 600.000 şi 800.000, dar ca principiu nu vă pot garanta că aceasta este cifra exactă. Ceea ce este foarte mult”, a afirmat Turcan, într-o conferință de presă, potrivit Adevărul.

„Sunt familii sparte, comunități dezmembrate”

 

„Am avut deplasări în străinătate, ultima deplasare pe care am avut-o a fost în Spania şi acolo deja sunt comunităţi de români decise să rămână în Spania, au copiii deja incluşi în sistemul de educaţie. Cea mai apropiată perspectivă pe care ei o au de a se întoarce în România este la pensie. Lucru care ar trebui să ne dea foarte mult de gândit şi pentru prima dată anul acesta avem mai mulţi copii născuţi în străinătate decât în ţară. Ceea ce pentru noi este dramatic.

Şi atunci obligaţi moral în fiecare zi să tragem, să aducem românii în ţară. Sunt familii sparte, sunt comunităţi pur şi simplu dezmembrate pentru că mare parte dintre locuitorii de acolo au ales să lucreze în străinătate”, a explicat ministrul Muncii, potrivit sursei citate.

Soluții pentru repatrierea românilor

 

Raluca Turcan a precizat şi care ar putea fi soluțiile pentru ca românii să se întoarcă în ţară.

„Soluţiile sunt următoarele, la care lucrăm, dar efectele nu apar peste noapte: să fie mai bine plătiţi în ţară. Românii vor începe să îşi pună problema să se întoarcă în ţară atunci când salariile vor fi mai bune şi de asemenea când forţa de muncă va fi mai bine pregătită.

Cei din străinătate au un avantaj că de acolo vin de la muncă. Salariile mai bune, calificare mai bună şi în acelaşi timp servicii publice de calitate. Sunt situaţii în care câştigă aproximativ la fel în străinătate cu cât ar câştiga în ţară, însă sistemul de educaţie funcţionează mai bine, sistemul de sănătate funcţionează mai bine, infrastructura nu se compară şi alte servicii publice sunt de asemenea mai de calitate. Şi aici este obligaţia a întregului Guvernul nu poate fi rezolvată de un singur ministru”, a mai declarat Raluca Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here