Inundaţii în Alba: Peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate

Peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate şi cazate temporar în căminul cultural din Roşia Montană, după ce zeci de case din satul Dăroaia, judeţul Alba au fost inundate vineri seara. Multe case au fost avariate şi de o alunecare de teren, informează ISU Alba.

„Un număr de 208 persoane (135 adulţi şi 73 copii) au fost cazate temporar în cursul nopţii la Căminul cultural din localitatea Roşia Montană. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini în zone neafectate”, au precizat reprezentanţii ISU Alba.

A fost cod roşu de inundaţii în Alba, unde ploile au făcut ravagii în ultimele zile. Astfel, ciclonul care a devastat Germania şi Belgia a ajuns şi în nord-vestul României, unde s-au înregistrat precipitaţii istorice şi furtuni violente: în cinci ore au căzut peste 220 de litri de precipitații pe metru pătrat.

Potrivit celui mai recent bilanţ, în satul Dăroaia, comuna Roşia Montană, au fost inundate 72 de case, din care una este distrusă, iare 16 sunt avariate în urma unei alunecări de teren, informează Agerpres.

În satul Roşia Montană a fost avariată o casă, două au fost inundate, iar un drum este colmatat. În satul Curături o casă a fost inundată, în satul Gura Roşiei, o casă avariată de o alunecare de teren, iar două curţi inundate. În satul Cărpiniş sunt 11 case inundate.

În Apuseni, în mai multe sate din comuna Sohodol au fost inundate 11 case, iar 18 persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini. DJ 750A Sohodol – Gura Sohodolului este distrus pe 100 – 150 de metri.

Case inundate, drumuri blocate, avarii la reţelele de curent

În oraşul Abrud sunt trei case inundate, iar în satul Valea Săliştii – patru.

În oraşul Câmpeni au fost inundate opt case inundate, inclusiv o sală de evenimente.

DN 74 Cărpiniş (Abrud) – Câmpeni este blocat pe aproximativ 300 de metri de aluviuni şi o alunecare de teren.

S-au înregistrat inclusiv avarii la reţelele electrice, respectiv la opt linii de medie tensiune şi 106 posturi de transformare, fiind afectaţi 7.429 de abonaţi din Ocoliş, Roşia Montană, Abrud, Ciuruleasa, Bucium, Lupsa, Sohodol, parţial oraşul Câmpeni, Trâmpoiele (Zlatna) şi parţial Bistra.

De asemenea, mai multe maşini au fost luate de ape în zona localităţilor afectate de inundaţii din judeţul Alba. În operaţiunile de salvare şi intervenţie sunt implicaţi sute de pompieri militari, jandarmi, poliţişti, salvamontişti, voluntari de la Crucea Roşie, angajaţi ai Electrica, ai SGA, Direcţiei Silvice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here