Natura dezlănţuită a făcut prăpăd: Grindină de mărimea unui ou, case şi drumuri distruse, maşini luate pe sus de apă

Natura s-a dezlănţuit în judeţul Alba. În câteva ore, cât judeţul s-a aflat sub cod roşu de vreme rea, zeci de case şi drumuri au fost distruse de viituri, iar mai multe maşini au fost luate pe sus de ape şi purtate sute de metri. În judeţele Bihor şi Hunedoara a plouat cu bucăţi de gheaţă de mărimea oului de porumbel.

Furtunile şi ploile torenţiale au făcut prăpăd în judeţul Alba! Peste 800 de perosane au rămas blocate în satele din comuna Ocoliş, zonă ce s-a aflat sub atenţionare cod roşu de vreme rea. Viitura a fost atât de violentă, încât a distrus complet drumul de acces şi mai multe case, iar maşinile au fost purtate ca nişte frunze pe apă, sute de metri.

”Aici, a fost până aici, aici în drum mai exact. A fost foarte mare. A fost exact o oră de a plouat. Într-o oră a plouat de… uite ce dezastru.”

”Cam cât de mare era apa în sat?
Cred că undeva la peste 8 metri în centru.
A plouat foarte tare?
Cât nu a plouat o viaţă.”

Peste 60 de pompieri au acţionat în toate zonele afectate de viitură. Debitul râului Ocoliş a fost atât de mare, încât a măturat tot în calea sa.

Ovidiu Costea, inspector şef isu Alba: Până în acest moment am identificat aproximativ 20-30 de locuinţe grav afectate de viitură. De asemnea am intervenit pentru evacuarea a 15-20 de persoane surprinse de viitură în podurile caselor.

O gravidă, printre persoanele evacuate

Printre persoanele surprinse de inundaţii s-a aflat şi o femeie gravidă. Această a fost salvată de pompieri şi evaluată de un echipaj medical. O ambulanţă a transportat-o în siguranţă la spital, unde a rămas sub supraveghere.

”E dezastru! Am fost până la Primărie, nu se poate circula. Drumul, încă 200-300 de metri, e accesibil cu picioarele, de acolo în sus e distrus de vale, valea circulă pe drum, nu mai are niciun curs.”

”Maşinile unde sunt?
Acolo, mai jos!
Le-a luat apa…
Da! De aici din grădină!
Şi animalele?
Viţeii sunt acolo, nu ştiu ce se întâmplă cu ei. De aici ne-a luat tot ce am avut! Lemne de foc, tot!”

Drumul a fost complet distrus de apele învolburate. Primele utilaje au sosit la miezul nopţii pentru a începe să repare calea de acces către satele din comună.

Nicolae Albu, prefect judeţul Alba: Geografia comunei efectiv s-a distrus! Unde era drumul este o mare viitură. Vom reface infrastructura, dar prioritizăm: prima dată siguranţa oamenilor şi după aceea toate instituţile vor fi mobilizate ca să refacă tot ce a fost stricat.

Adrian Simina, constructor: De intervenit o să intervenim cu utilajele. Au ajuns excavatoarele, buldozere, maşini. Facem nişte blocaje din piatră, facem nişte drumuri provizorii ca să putem să ajungem în sat.

Cod roşu de vreme rea a fost şi în judeţul Hunedoara. În localitate Baiţa, în doar câteva minute s-a aşternut un strat gros de gheaţă. Grindina a fost în unele cazuri chiar de mărimea oului de porumbel. Şi în judeţul Bihor a fost prăpăd. A fost cod roşu de ploi torenţiale, iar localnicii din mai multe comune au primit mesaje de avertizare prin Ro-Alert, pentru a se adăposti în case.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here