‼️ Surse: Doi bărbați din Bacău au murit infectați cu varianta Delta de Covid-19. Altă persoană este în stare gravă la Iași

Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că două persoane din Bacau au murit după ce s-au infectat cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2.

Conform surselor citate, este vorba despre un bărbat în  vârstă de 35 de ani, în timp ce cealaltă persoană avea peste 50 de ani.

Cele două decese nu s-au produs astăzi, însă abia acum a fost confirmată existența tulpinii Delta în aceste două cazuri.

Primele date ale anchetei epidemiologice arată că cei doi bărbați ar fi călătorit în Finlanda.

Potrivit Yle News, care îl citează pe profesorul Ilkka Julkunen, varianta Delta a coronavirusului a început probabil să se răspândească în Finlanda după ce sute de suporteri care se întorceau din Rusia au fost lăsați să intre în țară fără a fi testați pentru Covid, săptămâna trecută.

Până în prezent, aproximativ 300 dintre finlandezii pasionați de fotbal au fost testați pozitiv cu Covid-19 după ce s-au întors în țară, potrivit Institutului pentru Sănătate (THL).

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92% – potrivit Comitetului Național de Cooordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 din cadrul Guvernului.

Bărbat infectat cu tulpina Delta, internat în stare gravă la Iași

 

Un bărbat din municipiul Paşcani se află la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi, după ce analizele de laborator au confirmat că acesta este infectat cu tulpina Delta a noului coronavirus.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, a declarat că bărbatul din Paşcani nu este vaccinat şi că în prezent este internat în stare gravă la Terapie Intensivă.

“El ar fi luat contact cu mai multe persoane din aceeaşi familie. Direcţia de Sănătate Publică a efectuat imediat o anchetă epidemiologică, au identificat toţi contacţii, iar focarul a fost ţinut sub control. Pacientul nu era vaccinat, a dezvoltat o formă severă de COVID-19, dar, datorită îngrijirii primite în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase în Terapie Intensivă cu ajutorul unei echipe interdisciplinare, evoluţia pacientului este una favorabilă. Urmează ca în scurt timp să fie externat din Terapie Intensivă”, a declarat Florin Roşu, potrivit Agerpres.

Câte cazuri oficiale de infectare cu varianta Delta sunt în România

 

În România, au fost confirmate oficial, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București.

Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.
La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.

✓ Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;
✓ Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;
✓ Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă;
✓ Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here