Cum funcţionează maşinăria de făcut bani prin care BOR şi-a clădit un adevărat imperiu financiar.

Biserica Ortodoxă Română nu duce lipsă de bani, fiind una dintre cele mai profitabile instituţii din România, relatează ziare.com, care arată că BOR deţine clădiri, terenuri, fabrici, păduri, companii de turism şi trusturi de presă. În funcţie de parohie, preoţii arată fie modest, fie sunt îmbrăcaţi în aur din cap până în picioare şi sunt plimbaţi în cele mai luxoase maşini.

Credincioşii au avut mai multe momente de indignare de-a lungul timpului. Nu au înţeles, de exemplu, de ce nu mai au voie să vină cu lumânările de acasă, ci trebuie să le cumpere pe cele de la biserică. Cu toate că unii ar spune că trebuie să îşi procure şi lăcaşul de cult banii într-un fel sau altul, nu doar prin cutia milei, prin banii de la stat, sau prin donaţiile din mediul privat, cert este că totul a devenit o afacere.

BOR are fabrici, îşi face singură lumânările, bijuteriile, hainele şi celelalte obiecte bisericeşti, dar percepe şi taxe pentru diverse evenimente religioase, cum ar fi cununia, botezul şi înmormântarea. Toate acestea duc la profit.

O investigaţie TVR arată că, în 2011, BOR avea o avere estimată la 420 de milioane de euro şi deţinea 35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil.

În subordinea BOR se află şi Radio Trinitas, Trinitas TV, Ziarul Lumina şi agenţia de ştiri Basilica.

România avea 27.384 de lăcaşuri de cult la sfârşitul anului 2015, dintre care aproape 60%, adică 16.400, aparţineau BOR, potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte.

În 2013, jurnaliştii de la Adevărul au făcut publice mai multe afaceri manevrate de Arhiepiscopiile din subordinea BOR, care mai de care mai bănoase, cum ar fi în construcţii sau în imobiliare.

 

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here