Epidemie de ciumă. Peste 500 de cazuri depistate într-o singură regiune. Se moare pe capete

Peste 500 de cazuri de ciumă au fost depistate într-o regiune din nord-estul Republicii Democrate Congo de câteva luni, provocând moartea a 31 de persoane, au declarat vineri autorităţi sanitare şi experţi, relatează AFP.

În prezent, există „mai mult de 520 de cazuri de ciumă”, dintre care „peste 31 de decese”, a declarat pentru AFP dr. Patrick Karamura, ministrul Sănătăţii din provincia Ituri, o regiune în care ciuma este endemică.

În această „reapariţie” a cazurilor, „nu sunt doar cazuri de ciumă bubonică. Există, de asemenea, cinci cazuri de ciumă pulmonară şi alte două cazuri de ciumă septicemică”, a spus el.

Cazurile au apărut în perioada 15 noiembrie – 13 decembrie în zona Biringi, situată pe teritoriul Aru din provincia Ituri, a explicat dr. Anne Laudisoit, epidemiolog la Ecohealth Alliance, un ONG cu sediul în New York, care se află în zonă cu o echipă de cercetători.

Vârsta medie a persoanelor afectate este de 13 ani, a adăugat ea. Cu toate acestea, există diferenţe mari: „cea mai tânără persoană are 3 luni şi cea mai în vârstă, 73 de ani”, a explicat specialistul.

Epidemia ar fi început de anul trecut

Potrivit dr. Anne Laudisoit, în momentul apariţiei primelor cazuri, „a existat o mortalitate masivă a şobolanilor, ceea ce este cu adevărat indicator al ciumei”. Şobolanii mor, puricii de pe ei caută un alt animal pe care să se hrănească şi cel mai apropiat animal este omul, a explicat ea.

„O creştere a numărului de cazuri de ciumă a fost observată din iunie 2020 în zona Rethy, în provincia Ituri”, a avertizat pe 20 iulie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ituri este singura zonă din RD Congo în care ciuma este endemică. Boala a fost confirmată acolo încă din 1926, relatează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here