Udrea, după ce DNA a cerut o condamnare de 12 ani: Cred că dacă o omoram pe Kovesi, aveam şanse la o solicitare de pedeapsă mai mică

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea s-a arătat revoltată, miercuri, de faptul că, în urmă cu o zi, DNA a cerut condamnarea sa la 12 ani de închisoare în dosarul finanţării campaniei din 2009, susţinând că este o pedeapsă mai mare decât pentru omor, viol, pedofilie sau trafic de droguri.

“Câteva consideraţii despre termenul de ieri [marţi – n.r.] din dosarul în care sunt acuzată alături de Ioana Băsescu şi alte 4 persoane. A fost ultimul termen, cel în care şi procurorul şi avocaţii au pus concluzii. Prima consideraţie, acuzaţiile se referă nu la campania electorală din 2009 de alegere a preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum greşit se spune, pentru că procurorii au amestecat intenţionat lucrurile, ca să îl implice pe fostul Preşedinte ci la CAMPANIA PRIVIND REFERENDUMUL PENTRU PARLAMENT UNICAMERAL SI REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI LA 300!!!!!, desfăşurat în aceeaşi perioadă cu alegerile prezidenţiale. Aici, întrebarea pe care am pus-o instanţei, argumentat cu prevederile Constituţiei şi ale Legii Referendumului, a fost cine este beneficiarul sumelor de bani care fac obiectul acuzaţiei, cu care s-au plătit panouri pe care era scris ‘Vino şi tu la Referendum’?”, a precizat Udrea, pe pagina sa de Facebook.

În cadrul aceluiaşi dosar, procurorul DNA a cerut pentru Ioana Băsescu o pedeapsă de 15 ani.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse împotriva sa, Udrea a avut de spus următoarele: “Nimeni nu a luat niciun ban, nici măcar nu s-a plătit ceva pentru candidatul Traian Băsescu, ci s-au plătit panouri de informare cu privire la Referendum şi cu îndemnul către cetăţeni la a participa la votul pe acest subiect de interes naţional, pe care l-am arătat mai sus ca fiind tema consultării populare din 2009”.

De asemenea, fostul ministru al Transporturilor se întreabă cum este posibil, în acest context, ca procurorii să ceară pentru implicarea în susţinerea unui referendum pedepse mai mari “decât pentru omor, viol, pedofilie, trafic de droguri de mare risc”.

“Cred că dacă o omoram pe Kovesi, cea care a vizat personal acest Rechizitoriu în 2017, aveam şanse la o solicitare de pedeapsă mai mică din partea DNA. Dacă prin absurd, beneficiarul panourilor cu mesaj privind Referendumul ar fi Traian Băsescu, aşa cum zic procurorii Bulancea şi Kovesi, oare ea, care aştepta cu înfrigurare în sufrageria lui Oprea să câştige Traian Băsescu alegerile, ca să o menţină în funcţia de Procuror General şi apoi să o pună şefă DNA, nu e la fel de beneficiară?”, a conchis Udrea.

Acuzaţiile DNA

Procurorii DNA i-au trimis în judecată în 2017 pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare şi pe Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, relatează Hotnews.

“În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii spun că remiterea foloaselor infracţionale a fost ascunsă prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.

Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheorghe Nastasia, la acea vreme secretarul general al ministerului, să ceară şi să primească suma de aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.

Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului “Schi în România”.

“Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale”, potrivit DNA.

În realitate însă, potrivit Hotnews, banii ar fi fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here