Vaccinul Moderna este eficient împotriva noilor variante de coronavirus

Vaccinul Moderna Covid-19 rămâne eficient împotriva variantelor britanice și sud-africane ale coronavirusului, a declarat luni compania americană de biotehnologie într-un comunicat, relatează AFP.

Experții se așteaptă ca vaccinul „să protejeze împotriva variantelor detectate la această dată”, a spus compania după testele de laborator. Cu toate acestea, Moderna a spus că va lucra pentru a dezvolta o doză suplimentară pentru a crește în continuare protecția împotriva acestor variante, dar și al altor variante.

”Studiul nu a arătat un impact semnificativ asupra nivelurilor de anticorpi împotriva variantei B.1.1.7 comparativ cu variantele anterioare”, a explicat Moderna cu privire la varianta britanică.

 

În schimb, ”o reducere de șase ori” la nivelurile de anticorpi ămpotriva variantei sud-africane (B.1.351) a fost observată.

 

Dar ”în ciuda acestei reduceri”, nivelurile de anticorpi ”rămân deasuprea a ceea ce este așteptat să fie necesar pentru a procura protecție”, scrie Moderna.
Deși toate virusurile suferă mutații constant, cercetătorii sunt îngrijorați cu privire la mutațiile descoperit în Marea Britanie și Africa de Sud pentru că se crede că sunt capabile de a modifica funcțiile cheie ale virusului.

Pe 8 ianuarie și Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-Covid pare să fie eficace împotriva tulpinilor apărute în Marea Britanie și Africa de Sud.

Vaccinul Pfizer/BioNTech precum și cel dezvoltat de Moderna folosesc tehnica ARN mesager și pot fi modificate rapid pentru a combate noi mutații ale virusului dacă este necesar.

Johnson a declarat vineri seara presei că există dovezi că tulpina britanică a virusului, cunoscută sub denumirea B117, este mai mortală decât varianta prevalentă de până acum, provocând preocupări pe întreg globul.

Există un consens că tulpina este mai transmisibilă, dar până acum nu au existat sugestii publice din partea unor oficiali britanici de rang înalt că tulpina ar putea să fie mai mortală, notează DPA.

Experţi britanici în sănătate s-au declarat surprinşi sâmbătă de comentariile premierului Boris Johnson care sugerau că tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie ar putea fi mai mortală, relatează agenția germană DPA.

Nu este încă „absolut clar” că tulpina este legată de o rată mai mare de mortalitate decât varianta originală a coronavirusului, a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England, pentru postul BBC.
„Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia”, a mai spus ea, referindu-se la studii ştiinţifice în derulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here