Mulți israelieni se infectează, chiar dacă s-au vaccinat: “O singură doză e mai puţin eficientă”

Administrarea primei doze de vaccin anti-Covid Pfizer oferă o protecție mai redusă decât se credea inițial, a avertizat Nachman Ash, coordonatorul campaniei de vaccinare din Israel.

Acesta a explicat că mulți israelieni vaccinați s-au infectat cu coronavirus până să apuce să primească și a doua doză de ser. O singură doză pare a fi „mai puţin eficientă decât am crezut”, a spus Ash. Remarcile coordonatorului campaniei de vaccinare din Israel arată importanța administrării rapelului, care, potrivit studiilor, crește eficacitatea vaccinului Pfizer la 90%, scrie The Telegraph.

Campania de vaccinare a Israelului este printre cele mai avansate la nivel mondial. Până acum, 30% din populația țării a primit și a doua doză de vaccin, iar marți autoritățile au anunțat că încep să vaccineze și persoanele de peste 40 de ani. Însă efectele programului de vaccinare sunt afectatea de răspândirea noii tulpini mai contagioase a coronavirusului, provenită din Marea Britanie, care se face responsabilă pentru 40% dintre noile infectări, a mai spus Nachman Ash.

Declarațiile vin în contextul în care două studii realizate în Israel au arătat că administrarea unei singure doze de vaccin reduce riscul de infectare cu 30 până la 60 de procente. Un studiu realizat de Centrul Medical Sheba a arătat că persoanele care au primit a doua doză de vaccin Pfizer au înregistrat o creștere de 6 până la 12 ori a cantității de anticorpi produși pentru apărarea împotriva noului coronavirus. Țara a început campania de vaccinare la data de 20 decembrie, cu vaccinul Pfizer/BioNTech. De atunci, Israelul a primit şi vaccinul Moderna, însă cea mai mare parte a ţării este vaccinată în prezent cu produsul Pfizer/BioNTech. Israelul a confirmat marţi un număr record de 10.021 de cazuri noi de coronavirus, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here