Cazul oilor înecate în Portul Midia: Leşuri descoperite într-o comună tulceană ar putea contamina pânza freatică

Autorităţile tulcene s-au întrunit, joi dimineaţă, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în vederea stabilirii unui plan de măsuri pentru decontaminarea terenului din comuna Smârdan pe care au fost descoperite leşuri de ovine despre care există indicii că ar face parte din oile înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia, relatează Ziare.com.

Alexandru Iordan, prefectul judeţului Tulcea, a susţinut că planul de măsuri va fi pus în practică începând de joi, precizând că societatea care avea obligaţia să incinereze “cadavrele ovinelor din Portul Midia va contracta firma de decontaminare”.

De asemenea, Garda de Mediu va realiza planul de măsuri, în timp ce o echipă a instituţiei va verifica firma.

La rândul său, Nicolae Acceleanu, comisar şef al Gărzii de Mediu, a afirmat că şansele ca leşurile descoperite recent să aparţină în totalitate ovinelor înecate la Midia sunt foarte mici.

Acceleanu a amintit că societatea din comuna Smârdan este singura din ţară care poate prelua animale întregi pentru incinerare şi a apreciat că pericolul din zona Smârdan este reprezentat şi de o posibilă contaminare a pânzei freatice.

Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa a pus în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare în oraşul Măcin, pentru stabilirea legalităţii modului în care s-a derulat incinerarea ovinelor înecate pe nava Queen Hind, eşuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia. Ancheta procurorilor a stabilit că mare parte din deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din apropierea localităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here