Năsui, dezvăluiri despre bunicii săi. „Comunismul e un regim criminal care n-a fost niciodată judecat”

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a criticat în termeni duri regimul comunist din România, după ce RFI a publicat un reportaj intitulat „Vadu Roşca, 4/12/1957: Revoltă anti-colectivizare reprimată în sânge”.

„Ce să faci când tâlharul faţă de care trebuie să-ţi aperi proprietatea este chiar statul? Iar tâlhăria este sistemică şi organizată milităreşte. Cu greu cred că ne putem imagina durerea şi teroarea din vieţile acestor oameni cărora li s-a luat tot. Tot ce au avut, tot în ce au investit. Toată agoniseala de generaţii. Cei care rezistau erau închişi şi torturaţi. Unii dintre aceşti oameni erau chiar bunicii mei. Comunismul din România a fost unul dintre cele mai dure din Europa de est. Iar colectivizarea este un exemplu în acest sens. La noi, comuniştii au făcut o colectivizare totală pe model URSS. Gradul de colectivizare era peste 90%, singurele zone unde nu s-a făcut fiind vârfurile de munte unde era imposibil de făcut”, a declarat Năsui.

Potrivit liderului USR, ţările din restul Europei de est au avut grade de colectivizare în jur de 20% şi au încetat colectivizarea mult mai repede. În restul ţărilor coexista proprietatea publică şi privată sau măcar le era permis ţăranilor să cultive teren propriu.

„La noi a fost totul luat. De aceea şi decalajul de dezvoltare economică nu doar între noi şi Europa de vest, ci între noi şi restul Europei de est. Să nu se spună niciodată că românii nu au rezistat instaurării comunismului. Oamenii au rezistat cât au putut la furtul generalizat al avuţiei lor. Dar ce să faci când tâlharul are forţa coercitivă a statului în spatele său? Ce te faci când tâlharul are armată, puşti şi mitraliere? Unii, chiar şi aşa, au rezistat. Cinste memoriei lor. Sute de mii de români şi-au pierdut viaţa şi milioane de români au trăit în sărăcie şi penurie din cauza unui regim criminal care nu a fost niciodată judecat. Poate măcar pensiile speciale pe care unii încă le primesc să le anulăm, dacă să-i judecăm se pare că nu am fost în stare. Niciodată comunism”, a subliniat Năsui.

Reamintim că pe 4 decembrie 1957 a avut loc, la Vadu Roşca, în Vrancea, reprimarea unei revolte ţărăneşti împotriva colectivizării, de către trupe de Securitate, reprimarea ulterioară fiind comandată de Nicolae Ceauşescu. Început în 1949, procesul de colectivizare de inspiraţie sovietică a întâlnit o dârză rezistenţă din partea ţăranilor. La Vadu Roşca s-a petrecut cea mai sângeroasă reprimare a unui şir de revolte ţărăneşti împotriva colectivizării care au avut loc în mai multe zone ale ţării. Detalii aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here