În timp ce Capitoliul era sub asediu, Trump îi suna pe senatorii ascunși în birouri, să întoarcă rezultatul votului

Donald Trump și avocatul său, Rudy Giuliani, dădeau telefoane senatorilor aflați sub asaltul protestatarilor de la Capitoliu, încercând să-i determine să amâne validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale. Informația a fost publicată de CNN, care a obținut confirmări din mai multe surse, inclusiv de la purtătorul de cuvânt al unuia dintre senatori.

Președintele Donald Trump l-a sunat pe telefonul personal pe senatorul republican Mike Lee pe 6 ianuarie, în jurul orei locale 14.00 (21.00 – ora României), scrie CNN. În acel moment, clădirea Capitoliului se afla sub asediul susținătorilor lui Trump, iar senatorii fuseseră evacuați din sala de ședință și adăpostiți într-o altă încăpere.

Senatorul Lee a răspuns și Trump s-a prezentat, dar în scurt timp a devenit clar că președintele îl căuta de fapt pe senatorul Tommy Tuberville și i se dăduse numărul greșit. Ținându-l pe Trump în receptor, Lee a mers după Tuberville, spunându-i că îl caută președintele.

Senatorul Tuberville a vorbit cu Donald Trump aproape 10 minute, președintele încercând să-l convingă să ridice obiecții suplimentare privind votul Colegiului Electoral, într-un efort zadarnic de a bloca validarea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite, a declarat o sursă pentru CNN. Convorbirea a fost întreruptă în momentul în care senatorii au fost mutați din nou într-o locație sigură, clădirea fiind în continuare sub asediu.

Al doilea apel

Al doilea apel pe telefonul senatorului Mike Lee a venit de la Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump. Lee nu a răspuns, așa că a intrat căsuța vocală. Cabinetul senatorului Lee a confirmat pentru CNN că și acest apel era tot pentru senatorul Tommy Tuberville și că mesajul era similar cu cel primit de un alt senator republican.

Transcriptul mesajului audio lăsat de Giuliani a fost publicat de un site conservator, The Dispatch, scrie CNN:

„Senatorul Tuberville? Sau ar trebui să spun Antrenorul Tuberville. Sunt Rudy Giuliani, avocatul președintelui. Vă sun pentru că vreau să discutăm despre cum încearcă ei (democrații – n.r.) să grăbească lucrurile și cum avem nevoie de voi, prietenii noștri republicani, să încetinim lucrurile, pentru a vă putea aduce mai multe informații”, a spus Giuliani, cu referire la acuzațiile nefondate de fraudă electorală la alegerile prezidențiale.

„Știu că ședința se reia diseară la 8.00, dar… singura strategie de urmat este să ridicăm obiecții la (rezultatele din – n.r.) cât mai multe state, astfel încât să prelungim ședința până mâine, ideal până mâine seară”, a mai spus Giuliani.

CNN mai scrie că Tuberville era privit de Trump și Giuliani ca un posibil ajutor pentru că făcea parte din grupul de șese senatori republicani care votaseră pentru ridicarea unor obiecții în privința rezultatelor alegerilor din statul Arizona.

CNN mai precizează că și după reluarea ședinței Congresului în seara zilei de 6 ianuarie Trump încă insista la diverși senatori să împiedice validarea lui Joe Biden în funcția de președinte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here