Şefa TVR, replică acidă pentru Bulai: Frazele dumneavoastră trădează vorbele unui mic dictator

Conferinta de presa Primaria Craiova leagata de organizarea Semifinalei Eurovision Craiova 2018 la care participa Primarul Municipiului Craiova Mihail Genoiu , Doina Gradea director general interimar TVR, Alexandru Boureanu manager Teatrul National ,,Matin Sorescu,, , Anca Dindirica director TVR Craiova ,Diana Dumitrescu si Cezar Ouatu ,vineri 02 februarie 2018. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Doina Gradea, preşedinte – director general al Societăţii Române de Televiziune, a reacţionat acid după ce deputatul USR-PLUS Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaţilor, a cerut plecarea ei de la conducerea televiziunii publice.

Reamintim că Bulai a acuzat TVR de dezinformare pe bani publici şi a cerut plecarea Doinei Gradea pe motiv că postul naţional de televiziune a difuzat în noaptea de Revelion un program plin de “băşcălie” la adresa măsurilor anti-Covid luate de autorităţi, aceasta după ce luni de zile a fost plătit să promoveze tocmai acele măsuri. Nemulţumită de poziţia lui Bulai – care nu a fost una singulară, mai mulţi politicieni criticând ceea ce a făcut conducerea TVR – Gradea acuză un atac grav al politicului la adresa independenţei editoriale a TVR.

Mai mult, deşi programul de Revelion a stârnit indignare şi revoltă printre mai mulţi români, Gradea anunţă că acesta ar putea fi difuzat din nou, în reluare.

Redăm integral poziţia Doinei Gradea, citată de Agerpres:

Deputatul Iulian Bulai (Preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaţilor) spune pe Facebook că „Doina Gradea trebuie să plece”. Am parcurs textul să aflu motivele pentru care domnul Bulai cere asta şi m-am lămurit. Ca mesajul meu să fie clar şi să nu ne pierdem în amănunte, iată părerea mea:

1. „Pe banii noştri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de băşcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie”, e de părere domnul deputat Bulai . Mi-e greu să cred că domnia sa nu ştie ce înseamnă băşcălie dar dacă, totuşi, îi scapă sensul, îi pot spune că băşcălia e una, satira e altceva. Dacă la băşcălie se pricepe oricine (poate şi dl. Bulai, nu ştiu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuţi umorişti, Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu băşcălie.

2. Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experienţa de zeci de ani în televiziune m-a învăţat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion îşi asumă acest program iar din cifrele de audienţă rezultă că nu a fost o alegere greşită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română.

3. Aş reaminti aici, în treacăt, că Televiziunea Naţională a fost încă de la debutul pandemiei (şi continuă să fie) alături de autorităţi, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- cov2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important şi cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admiraţie spre Statele Unite şi am vrea să facem televiziune ca ei – puteţi contrazice asta, domnule deputat Bulai?

4. Acest program de Revelion nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcţionează, şi nici legislaţia audiovizuală. Cu respectul pe care-l port aleşilor din Parlamentul României, membrilor Comisiilor de Cultură, vă rog să consideraţi că televiziunea publică este şi poate fi oricând un subiect al discuţiilor oficiale, nu al declaraţiilor pe Facebook. Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică – în trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există şi TVR înregistrează un profit real. (n.m.: acest punct a fost un respiro pentru punctul cinci, cel final)

5. În punctul dumneavoastră de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, există însă ceva ce mi-a atras atenţia, ceva grav. „Voi chema în curând la Parlament reprezentanţii CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situaţii. Firea, Olguţa şi Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR şi să ia cu ea şi pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie şi începem curăţenia” – frazele dumneavoastră, începând cu tonul imperativ şi până la esenţa lor, trădează vorbele unui mic dictator.

Ameninţarea directă a unui şef de instituţie din partea unui parlamentar este o situaţie fără precedent şi foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenţei editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul? Veţi „curăţa” (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toţi PSD-iştii din TVR – înainte de a vă întreba cum veţi face asta, am şi alte curiozităţi: cum veţi identifica PSD-iştii, prin ce metode? Şi ce altă instituţie de presă va urma după TVR? Domnule deputat Bulai, aveţi idee către ce alunecaţi dumneavoastră aici?

Bref, ar trebui să recitiţi şi să reflectaţi la gravitatea vorbelor dumneavoastră iar dacă veţi recunoaşte că aţi greşit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteţi ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenţie!, să nu ziceţi că nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului şi se poate întoarce împotriva celui care o dictează.

În încheiere, vă urez un An Nou cu inspiraţie şi echilibru!

Doina Gradea
Preşedinte-Director General al srtv

PS: În buna tradiţie a Televiziunii Române, din respect pentru telespectatori, vă facem cunoscut că, sub genericul devenit brand „Dacă doriţi să revedeţi”, managementul TVR 1 şi TVR 2 poate decide să reprogrameze programul de Revelion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here