ALERTĂ. Noua tulpină britanică a coronavirusului a ajuns în România: Un român venit din Anglia, internat la Matei Balș

Primul român infectat cu noua tulpină a virusului Covid-19, cu 70% mai contagioasă decât virusul Sars-CoV-2, a fost internat la Matei Balș.

Virusul B.1.1.7, noua tulpină de coronavirus, mult mai contagioasă, anunţată iniţial în Marea Britanie, pe 8 decembrie, ar fi ajuns și în România. Primul pacient este internat la Matei Balș, anunță România Tv.

„A fost confirmat primul pacient pe teritoriul României cu noua tulpină a virusului Covid-19. Este vorba de un bărbat care a venit din Marea Britanie. Vineri, 1 ianuarie, s-a internat la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș după ce acesta a prezentat simptome de coronavirus. Rezultatul testelor au arătat că este infectat cu noul coronavirus, însă are noua tulpină, cea care este cu 70% mai contagio“, transmite România TV.

Medicii se așteptau ca virusul mutant din Marea Britanie să ajungă și în România în luna ianuarie.

Pe de altă parte, Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balș, a spus, la Digi24, că în laboratorul de genetică al institutului două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele cunoscute până acum.

„Urmează ca în zilele următoare să se facă secvențierea și să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului”, a spus Cătălin Apostolescu.

Conform acestuia, nu există încă o certitudine în acest caz, iar rezultatele analizelor detaliate vor fi gata luni sau marți. „Vorbesc deocamdată de două probe și nu de pacienți. Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice și să punem lucrurile cap la cap”.

Întrebat dacă două probe înseamnă doi pacienți sau două probe de la un singur pacient, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș a răspuns că nu are informații în acest moment: „Știu doar de două probe”, potrivit Mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here