Pacient elveţian moare la scurt timp după ce se vaccinează cu vaccinul Pfizer/BioNTech

După ce un bărbat israelian a murit, săptămâna aceasta, la doar 2 ore după ce a primit prima doză de vaccin COVID-19, autorităţile din cantonul elveţian Lucerna au declarat miercuri că una dintre primele persoane din ţară care a primit vaccinul a murit – deşi nu este deocamdată clar dacă moartea sa ar fi avut legătură cu vaccinarea.

Autorităţile cantonului nu a transmis încă detalii suplimentare despre durata de timp care a trecut între inoculare şi deces.

Lucerna este un punct focal al campaniei de vaccinare din Elveţia – care a început săptămâna trecută, folosind produsul companiei Pfizer şi al partenerului său german BioNTech – iar primii cărora li se oferă sunt vârstnicii.

Elveţia a primit până acum 107 mii de doze de vaccin şi se aşteaptă să primească 250 de mii pe lună începând de anul viitor.

„Suntem conştienţi de caz”, a declarat sec un purtător de cuvânt, înainte de a adăuga că decesul a fost raportat autorităţii elveţiene de reglementare a medicamentelor – Swissmedic.

Swissmedic nu a comentat cazul deocamdată.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este singurul vaccin aprobat, până în prezent, în Elveţia. UE a abrobat vaccinurile împotriva virusului Wuhan în regim de urgenţă, primele înoculări fiind făcute la începutul acestei săptămâni.

Cazul din Lucerna nu este singular, existând câteva persoane care au decedat după vacinare – inclusiv un preot din zona Philadelphia, care se oferise voluntar pentru vaccinare.

Potrivit informaţiilor din presa israeliană, un bărbat de 75 de ani din Beit Shean a murit luni dimineaţă în urma unui atac de cord, la aproximativ 2 ore după ce a primit vaccinul.

Pacientul a primit vaccinul la 8:30 dimineaţa, apoi a fost reţinut încă o oră, pentru monitorizare, la clinică. Deoarece totul părea că merge bine, a fost eliberat. La scurt timp după aceea, bărbatul şi-a pierdut cunoştinţa, fiind declarat mort, în scurt timp.

 

Ministerul israelian al Sănătăţii a publicat o declaraţie cu privire la deces: „Un bărbat de 75 de ani din nordul ţării care suferea de boli cardiace active şi boli cronice, a suferit o serie de atacuri de cord, fiind vaccinat în această dimineaţă împotriva coronavirusului. A murit acasă la scurt timp după procedură”.

O anchetă cu privire la moartea bărbatului a fost pornită sub conducerea directorului general al Ministerului Sănătăţii, Prof. Hezi Levy, care a numit un comitet de investigare a cazurilor de acest gen.

Ştirile despre moartea bărbatului urmează rapoartelor conform cărora 5 mii de persoane din primele 215 de mii de persoane vaccinate în SUA au raportat cel puţin un „eveniment cu impact asupra sănătăţii”. Sintagma, deşi este vagă, poate putea include orice sindrom care limitează serios capacitatea unei persoane de a funcţiona şi / sau de a îndeplini sarcinile zilnice. „Evenimentele” ar trebui să fie suficient de severe pentru a necesita asistenţă medicală, în ciuda faptului că detaliile privind cazurile sunt neclare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here