Replică puternică a seismului în Croația. Mai multe clădiri s-au prăbușit. Zeci de oameni sub dărâmături

Un cutremur puternic a avut loc marți, în Croaţia, la 46 de kilometri de capitala Zagreb. Seismul a înregistrat o magnitudine de 6.4. La ora 14:34:44 s-a produs un nou cutremur cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 10km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 46km SE de Zagreb, 104km NV de Banja Luka, 151km SE de Ljubljana, 169km SV de Pecs, 190km NV de Zenica, 190km S de Graz, 194km E de Trieste, 215km N de Split, 243km NV de Sarajevo, 281km V de Novi Sad.

Epicentrul cutremurului a fost localizat lângă Petrinja, dar mişcarea pământului a fost resimţită puternic în toată Croaţia. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, informează Centrul Seismologic Euromediteranean (EMSC).  Mai multe zone din Croaţia au rămas fără alimentare cu energie electrică, iar liniile telefonice au fost afectate. Seismul a fost resimțit și în Italia, de-a lungul coastei Adriaticii, de la Trieste la Abruzzo, unde pompierii au primit sute de apeluri, scrie cotidianul La Repubblica. Cu o zi în urmă, în apropiere de Zagreb a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea 5,2.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat luni disponibilitatea de a ajuta Croaţia. „Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să venim în ajutor”, a transmis şefa executivului european pe Twitter. Premierul croat Andrej Plenkovic, care a vizitat în cursul dimineţii oraşul Sisak, aflat aproape de epicentrul seismului, a salutat susţinerea manifestată de Uniunea Europeană, menţionând la rândul lui pe Twitter că acest sprijin va fi „vital pentru reconstrucţia în Sisak, Petrinja şi Sisak-Moslavina, aşa cum este şi cooperarea UE la reconstrucţia Zagrebului după seismul din martie”. Spitalul din Sisak a fost avariat, dar poate funcţiona normal în continuare, a menţionat directorul unităţii, Tomislav Dujmenovic, citat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here