Copii la care nu a venit niciodată Moș Crăciun. De Sărbători, în ochii lor se citește o tristețe apăsătoare

Cu atâta agitație riscăm să uităm că există și familii și copii la care nu a venit niciodată Moș Crăciun. Familia Popescu își duce traiul de pe o zi pe alta. Copiii nu prea ştiu cine este Moș Crăciun, dar au auzit de la şcoală de bătrânelul care aduce daruri. Cei opt copii au rămas fără mamă acum nouă ani. În ochii lor se citește o tristețe apăsătoare, iar cea mai mare dorință a lor de Sărbători este să aibă sănătate.

Reporter: La ei a venit vreodată Moș Crăciun? Le-a adus ceva?
Bobo, fata cea mare a familiei Popescu: Nu.
Reporter: Dar la tine?
Bobo: Niciodată. O dată a venit. Când aveam 16 ani, de atunci n-a mai venit niciodată.

Reporter: Ia, spune-mi, pe Moș Crăciun tu îl aștepți?
Mari, cel mai mic dintre copii: Da
Reporter: A mai venit pe la tine?
Mari: Nu
Reporter: Și dacă vine anul ăsta ce-ai vrea să-ți aducă?
Mari: O mașină pe telecomandă.

Familia Popescu își duce traiul de pe o zi pe alta. Copiii nu prea ştiu cine este Moș Crăciun, dar au auzit de la şcoală de bătrânelul care vine cu dulciuri la copiii cuminţi.

Povestea lor este tristă, dar viața i-a învățat să rămână uniți. Cei opt copii au rămas fără mamă acum nouă ani. În ochii lor se citește o tristețe apăsătoare, iar cea mai mare dorință a lor de sărbători este să aibă sănătate.

Reporter: Dacă totuși ar fi să vină și la tine, ce ți-ar plăcea să-ți aducă?
Bobo: Sănătate.
Reporter: Tu ești un copil care n-a prea avut copilărie…
Bobo: Nu
Reporter: A trebuit să te maturizezi forțat.
Reporter: Da. (și plange)

La vârsta de 16 ani, Bobo a trebuit să învețe ce înseamnă greutățile vieții și a devenit mamă pentru frații ei. Acum, tânăra are 25 și se trezește în zorii zilei pentru a avea grijă de treburile gospodărești.

Bobo: Mă scol la ora 6 dimineața, pun tuciul să se încălzească cu apă pentru porci, până se încălzește curăț două, trei găleți de boabe și după ce se încălzește prepar lăturile pentru porci, le dau 6-7 găleți, după aceea mă duc la capre și le dau boabe.

În fiecare zi, pe rând, ceilalți copii merg pe câmp cu animalele. Au înțeles de mici că trebuie să muncească pentru a avea ce pune pe masă.

Reporter: Ai fost cu caprele și cu oile?
Mari: Da.
Reporter: Îți place să te duci cu ele?
Mari: Da.
Reporter: Te duci în fiecare zi?
Mari: Da.

Pentru că se apropie Crăciunul, cei mici au împodobit și un brăduț din curte. Însă au avut doar câteva globulețe, unele dintre ele sparte.

Reporter: Ți-ar plăcea să ai mai multe globulețe să le pui în brad?
Mari: Da, și bomboane.
Reporter: Nu ai avut bomboane?
Mari: Nu, că trebuie să cumpăr.

Dintre cei 8 frați, în casa părintească mai sunt 5, trei dintre fete și-au găsit serviciu mai departe și au plecat, însă n-au uitat de frații lor. Îi sună mereu și când merg în vizită le duc alimente sau hăinuțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here