Noua tulpină a coronavirus este mai contagioasă la copii. Ce spune Raed Arafat

Noua tulpină a coronavirus este mai contagioasă la copii, cel puţin asta susţin cercetătorii britanici. Această mutaţie a fost descoperită de curând în Marea Britanie. Potrivit specialiştilor, această tulpină, ar putea deveni rapid dominantă.

Raed Arafat a vorbit despre noua tulpină de COVID-19 şi despre ce măsuri urmează să fie luate.

Noua tulpină a coronavirus este mai contagioasă la copii

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tulpină este controlabilă cu aceleași măsuri luate și până acum. Se recomandă purtarea măștii, distanțare fizică, măsurile de igienă.

“Datele acestea abia acum încep să vină, trebuie analizat acest aspect și dacă într-adevăr așa este vedem care vor fi măsurile de limitare a răspândirii”, a spus Raed Arafat.

Ce este diferit la această nouă mutaţie a COVID-19 este faptul că rata de răspândire în rândul copiilor este mult mai mare. La mutațiile anterioare ale coronavirusului, copiii erau mai puțini predispuși la infectarea cu virusul, însă acum, mutația este cu 70% mai transmisibilă decât tulpinile celelalte, deci e mai contagioasă și în rândul copiilor.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, vor fi impuse noi măsuri în cazul noii mutații, în momentul în care se vor cunoaște mai multe informații despre aceasta. Până în momentul de faţă nu există dovezi clare care să ateste faptul că tulpină a ajuns şi în România.

”Ceea ce populaţia trebuie să ştie că îmbolnăvirea cu această tulpină nu duce la o boală mai gravă. Singura problemă majoră a noastră în acest moment este că această boală sau această tulpină poate să ducă la un număr mai mare de infectaţi şi înseamnă că va fi un impact mai mare asupra sistemului sanitar dacă nu limităm răspândirea ei”, a declarat șeful DSU.

Raed Arafat a explicat ce trebuie făcut de Crăciun

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că în acest moment nu sunt indicate vizitele. Cu toate acestea, dacă primim vizitatori, se rcomandă purtarea măştii de protecţie, mai puţin în momentul în care aceștia se vor așeza la masă.

”Dacă nu se respectă măsurile de distanţare şi purtare a măştii şi numărul cazurilor creşte, normal că aceste cazuri vor avea un procent care vor ajunge la Terapie Intensivă. Vor avea un procent care ajunge la terapie intermediară, care necesită spitalizare, deci va creşte numărul pacienţilor care necesită spitalizare.

De aici insistenţa noastră de respectare a regulilor şi în ziua de astăzi. Nu trebuie să aşteptăm recomandări noi. Deci: mască, distanţare şi mai ales în timpul sărbătorilor, sărbători în familie restrânsă, rămân recomandările cu care insistăm pentru a opri o posibilă răspândire a acestei tulpini într-un mod mai serios în ţară”, a declarat Arafat.

Noua tulpină a coronavirus este mai contagioasă la copii şi Raed Arafat a spus cum ar fi indicat să ne petrecem Sărbătorile

”Să deschidă geamurile, va fi frig, bineînţeles, dar să deschidă geamurile, să aerisească. Dacă vin oameni din altă casă, cu care nu stai de regulă, cu excepţia momentului în care se mănâncă şi unde trebuie totuşi să se păstreze o distanţă, purtarea măştii, care ştiu că este foarte greu, poate unii spun că exagerăm cu aceste recomandări, dar sunt recomandări care au fost menţionate inclusiv de OMS.

Adică dacă cu o persoană cu care nu stai, în marea parte a timpului trebuie să ai mască, cu excepţia momentului în care mănânci şi trebuie să fie aerisire foarte – foarte bună în încăperile în care se stă (…) Dar rămâne recomandarea să nu existe astfel de întâlniri, pentru că astfel de întâlniri pot expune şi persoanele în vârstă, pot expune şi persoanele apropiate şi pot să ducă o parte din aceste persoane în spitale şi poate chiar în stare foarte gravă”, a punctat șeful DSU, Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here