Şoşoacă vrea imunitate pentru avocaţi după ce un confrate a fost condamnat în dosarul Ferma Băneasa

Senatoarea AUR Diana Şoşoacă a anunţat, sâmbătă seara, că va iniţia un proiect de lege în Parlament prin care avocaţii să beneficieze de imunitate.

Anunţul senatoarei vine după ce Baroului Avocaţilor a criticat condamnarea avocatului Robert Mihăiţă Roşu în dosarul „Ferma Băneasa” la 5 ani de închisoare cu executare.

„IN SFÂRŞIT, UNBR REACŢIONEAZĂ! DUPĂ CE NOI, AVOCAŢII, AM LUAT ATITUDINE FAŢĂ DE REPRESALIILE ÎMPOTRIVA AVOCAŢILOR!

ACEASTA ESTE PEDEAPSA PENTRU AVOCAŢII CARE ÎNFRUNTĂ SISTEMUL! DRAGI COLEGI, VOI ÎNCERCA SĂ SCHIMB LEGEA ASTFEL ÎNCÂT AVOCAŢII SA FIE APĂRAŢI DE INJUSTIŢIE! ÎNCEPE RĂZBOIUL DE ELIBERARE!”, a scris Şoşoacă pe Facebook.

„SOLICIT IMUNITATE PENTRU AVOCAŢI! VA FI UN PROIECT DE MODIFICARE A LG. 51/1995. AŞA CEVA NU SE MAI POATE ACCEPTA! AŢI DEPĂŞIT ORICE LIMITĂ!”, a adăugat ulterior Şoşoacă.

Reamintim că avocatul Robert Mihăiţă Roşu, de la casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, implicat în dosarul Ferma Băneasa, a fost achitat de Curtea de Apel Braşov, însă ÎCCJ l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru: constituirea unui grup infracţional organizat; trafic de influenţă, în formă continuată; complicitate la spălarea banilor, în formă continuată; şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.

După pronunţarea sentinţei definitive, UNBR a criticat dur condamnarea avocatului, susţinând că „discrepanţa radicală” între cele două hotărâri judecătoreşti privindu-l pe avocatul Roşu arată slăbiciunile sistemului şi consecinţele grave ale acestora asupra credibilităţii justiţiei, adăugând că este inacceptabilă represiunea de natură penală asupra avocatului pentru consultaţiile şi susţinerile făcute în calitate de reprezentant.

Revoltat de poziţia UNBR, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a catalogat reacţia Uniunii Naţionale a Barourilor din România la condamnarea avocatului Robert Mihăiţă Roşu drept „vituperantă”. În plus, magistratul a criticat „tăcerea CSM” faţă de această situaţie, adăugând că orice reacţie a sa va fi acum tardivă.

„Un avocat tocmai a fost condamnat definitiv, iar UNBR a avut o reacţie publică vituperantă. Aşa ceva nu este permis între profesiile noastre. Pe de o parte, pentru că magistratura şi barourile au un mecanism de comunicare pentru care s-au cheltuit milioane de euro bune care, iată, nu a fost respectat. Există organe specializate care se ocupă de aspectele criticate, apelarea imediată la agora nefiind indicată”, a susţinut Danileţ pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, explică judecătorul, motivarea soluţiei de condamnare încă nu există, adăugând că, ani de zile la rând, a susţinut că este ilogică pronunţarea soluţiei în primă fază şi doar ulterior să aibă loc motivarea acesteia.

„Aşa este legea, asta fac instanţele şi CCR, ceea ce este profund neproductiv şi naşte speculaţii. Or, reacţia critică privind o soluţie judiciară definitivă nu se poate face la modul profesionist mai înainte de a cunoaşte motivarea ei. Însă, aceasta va veni de abia peste câteva luni, timp în care populaţia are la dispoziţie doar reacţia baroului şi nicio reacţie a justiţiei. Asta nu e echitabil”, a continuat Danileţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here