Societatea Timişoara se opune participării AUR la comemorarea Revoluţiei: Au în rândul lor doi ofiţeri implicaţi în reprimare

Societatea Timişoara protestează împotriva planului copreşedintelui partidului AUR George Simion de a desfăşura, miercuri, un miting în centrul Timişoarei şi de a participa la marşul “Eroii nu mor niciodată”, pe motiv că în acest partid “ultranaţionalist” se regăsesc şi “doi ofiţeri implicaţi în reprimarea Revoluţiei”.

“16 decembrie este o zi importantă pentru Revoluţia de la Timişoara. E prima noastră zi de proteste din 1989, o zi fără de care nimic n-ar fi fost posibil, într-o înlănţuire logică de evenimente înălţătoare, tragice şi, finalmente, triumfătoare. Ideea că la acest moment se aşteaptă venirea la Timişoara a lui George Simion, şeful unui partid ultranaţionalist, partid în care se regăsesc şi doi ofiţeri implicaţi în reprimarea Revoluţiei, ne obligă pe noi, timişorenii, să protestăm împotriva acestei prezenţe neavenite”, a precizat Societatea Timişoara, într-un comunicat semnat de preşedintele acesteia, Florian Răzvan-Mihalcea.

Potrivit sursei citate, cei doi “ofiţeri” ar fi parlamentarii formaţiunii AUR Francisc Tobă şi Nicolae Roman.

“Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluţiei de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul militar, când Francisc Tobă a căutat la Adrian Năstase sprijin politic. Numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluţiei de la Timişoara, în volumele editate de Memorialul Revoluţiei din Timişoara”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Societatea Timişoara consideră că, fără demisiile celor doi “ofiţeri”, George Simion nu se poate alătura comemorărilor Revoluţiei din Timişoara.

“Înainte de a veni la Timişoara, George Simion, ca şef de partid şi ca cel care a întocmit listele de candidaţi, ar trebui să se dezică de astfel de personaje şi să le ceară demisia imediată din Parlament, pentru că altfel nu vom crede niciodată în buna sa credinţă atunci când se va alătura marşului recunoştinţei, la Timişoara. Fără demisiile celor doi, George Simion nu se poate alătura comemorărilor Revoluţiei din Timişoara”, a mai transmis Mihalcea.

Totodată, Societatea Timişoara condamnă “naţionalismul şovin” şi susţine că timişorenii au învins în 1989 pentru că au respins tot ceea ce reprezintă partidul lui George Simion.

“Pe de altă parte, Timişoara respinge şi a respins întotdeauna, naţionalismul. În 16 decembrie 1989, naţionalismul lui Ceauşescu s-a clătinat sub prima lovitură a Timişoarei. Am învins, fiindcă timişorenii nu au crezut în chemările naţionalismului şovin, am învins fiindcă aici toate naţionalităţile au fost unite, am învins fiindcă am respins tot ce, acum, reprezintă partidul lui George Simion. În Punctul 4 al Proclamaţiei de la Timişoara spunem răspicat că naţionalismul nu are ce căuta în România pe care, de atunci, încercăm să o refăurim”, arată comunicatul.

Nu în ultimul rând, Societatea Timişoara consideră că prezenţa în acest oraş a unei delegaţii a AUR este o “provocare” şi o “profanare” a idealurilor Revoluţiei şi ale Proclamaţiei de la Timişoara.

“Ne opunem categoric [provocării şi profanării idealurilor Revoluţiei – n.r.]”, a conchis Societatea Timişoara.

Marşul pentru comemorarea eroilor din decembrie 1989 va începe la ora 18.00, în faţa Bisericii Reformate din Piaţa Maria, în timp ce formaţiunea AUR anunţă adunarea în Piaţa Victoriei, la ora 17.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here