Deputatul „Mitralieră”, urmărit penal. Ar fi primit ilegal titlul de „Luptător cu rol determinant” la Revoluţia din 1989

Fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, supranumit „Mitralieră”, a fost pus sub urmărire penală de Direcţia Naţională Anticoruptie, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în declaraţii privind modul în care şi-a obţinut titlul de „Luptător cu rol determinant” la Revoluţia din 1989.

Potrivit procurorilor, Rădulescu nu ar fi îndeplinit una dintre condiţiile prevăzute de lege pentru a merita acest titlu, respectiv aceea de a fi desfăşurat activităţi revoluţionare într-o localitate în care, în urma acţiunilor şi confruntărilor cu forţele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute.

În acelaşi dosar sunt vizaţi şi Sanda Adrian, fost secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, Tănase Corina Denisa – la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, şi Cechi Cristina Valentina, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, acuzaţi toţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

Conform rechizitoriului, cei trei i-ar fi acordat, în anul 2016, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” lui Rădulescu Cătălin Marian, deşi acesta „nu îndeplinea una dintre condiţiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfăşurat activităţi revoluţionare într-o localitate în care, în urma acţiunilor şi confruntărilor cu forţele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12:10 – ora fugii dictatorului Nicolae Ceauşescu”.

Magistraţii precizează că titlul menţionat mai sus se acordă ”în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoştinţa pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977”.

”Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de suspectul Rădulescu Cătălin Marian şi ar fi constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declaraţii (din 2015 şi 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea cu privire la activitatea sa revoluţionară în oraşele Timişoara şi Bucureşti în perioada 16-21 decembrie 1989. Declaraţiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că suspectul a desfăşurat activitate revoluţionară doar în oraşul Piteşti, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în oraşele Timişoara şi Bucureşti”, se arată în comunicat.

Procurorii DNA au mai precizat faptul că, în urma demersurilor menţionate mai sus, Rădulescu Marian Cătălin a primit titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, obţinând ulterior „în mod necuvenit” o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar începând cu data de 01.01.2015, în total 143.420 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here