CCR a decis, după îndelungi amânări: Taxarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională

Curtea Constituţională (CCR) a decis, marţi, cu unanimitate de voturi, că impozitarea cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei este neconstituţională, anunţă G4Media.ro, citând surse din cadrul CCR.

Obiecţia de neconstituţionalitate a fost admisă în totalitate, iar legea a fost declarată neconstituţională în ansamblul ei.

”S-au constatat încălcări flagrante la modul în care s-a stabilit suprataxarea pensiilor speciale”, au explicat sursele citate.

Judecătorul raportor în acest caz este fostul şef al Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, Gheorghe Stan, precizează sursa citată.

Marţea trecută, magistraţii CCR amânaseră pentru a patra oară luarea unei decizii cu privire la constituţionalitatea legii privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%.

Reamintim că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în data de 17 iunie anul acesta, proiectul de lege care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 lei. Va fi impozitată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii. Vor fi impozitate şi pensiile speciale între 2001 lei şi 7000, cu 10%.

La o zi după adoptarea legii, Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituţională împotriva acesteia. Demersul Avocatului Poporului nu a fost singular. Şi Curtea Supremă a decis atacarea acestei legi la CCR, cu unanimitate de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here