Klaus Iohannis a început consultările cu partidele pentru guvernare. Fără precedent, AUR a întârziat un sfert de oră la întâlnire

Au început consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier, în condițiile în care negocierile dintre partidele de dreapta

Președintele discută cu liderii UDMR

UPDATE 15:00 Președintele Klaus Iohannis a început discuțiile cu UDMR. La consultări participă Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás, Bíró Rozália și Antal Árpád.

„V-am invitat la consultări să îmi spuneți cum vedeți formarea unei majorități sau orice alte probleme aveți”, le-a transmis Klaus Iohannis liderilor UDMR, la începutul consultărilor.

Fără precedent: AUR a întârziat la consultări. Diana Șoșoacă și-a dat jos masca

UPDATE: 14:35 Discuțiile cu reprezentanții AUR s-au încheiat după mai puțin de 10 minute.

„Propunerea AUR pentru postul de prim-ministru, văzând că partidele nu au venit cu nume convingătoare, a fost domnul Călin Georgescu. Ne-a spus domnul Iohannis că nu se prefigurează a se forma o majoritate parlamentară. Noi cei de la AUR se pare că am încurcat multe socoteli. Nu vom lua parte la nicio coaliție de guvernare politică.”, a declarat președintele AUR, George Simion, după consultări.

UPDATE: 14:15 Președintele Klaus Iohannis a început discuțiile cu delegația AUR. Pentru prima dată în istoria consultărilor, reprezentanții unui partid au întârziat la discuțiile programate anterior.

Mai mult, senatoarea Diana Șoșoacă a refuzat să poarte mască. Aceasta a susținut că are „probleme medicale”. În cele din urmă și-a pus masca doar cât să îi acopere gura, iar la finalul discuțiilor, înainte de a se despărți de președinte, și-a dat jos masca.

aur iohannis
Consultari la Cotroceni cu delegația AUR – FOTO Presidency.ro

Liderii AUR au ajuns la consultări după aproape 15 minute de la ora la care erau programați. În tot acest timp, senatoarea Diana Șoșoacă a transmis live, pe Facebook.

La Cotroceni au venit George Simion, Claudiu Târziu, Dan Tanasă și Diana Șoșoacă. Duminică, liderul AUR a anunțat că îl va propune premier pe Călin Georgescu, fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă.

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru USR PLUS: „Vă ascult cu mare atenție”

UPDATE 13:20 Discuția dintre USR PLUS și președintele Klaus Iohannis s-a încheiat. Reprezentanții Alianței au stat 20 de minute la consultările de la Cotroceni.

UPDATE 13:oo Președintele Klaus Iohannis a început discuțiile cu delegația USR PLUS. La Palatul Cotroceni au venit Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Claudiu Năsui și Cosette Chichirău. Liderii Alianței au anunțat că îi vor propune președintelui Klaus Iohannis varianta Dacian Cioloș – premier.

„Bine ați venit la consultări, tema e clară: o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere. Vă ascult cu mare atenție”, le-a transmis președintele, la începutul discuțiilor.

PNL a venit la Cotroceni cu propunerea Florin Cîțu-premier

UPDATE: 12:30 După aproximativ jumătate de oră, discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și delegația PNL s-au încheiat.

UPDATE: 12:00 Delegația PNL a intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis. Propunerea partidului pentru funcția de premier este Florin Cîțu.

„Bine ați venit”, i-a întâmpinat președintele pe liberali.

Din delegația PNL fac parte Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu.

Klaus Iohannis a discutat cu delegația PSD

UPDATE 11.25 Discuțiile cu delegația PSD s-au încheiat după 20 de minute. Potrivit unor surse participante la discuții, președintele i-ar fi felicitat pe social democrați pentru câștigarea alegerilor și a ascultat propunerile PSD pentru funcția de premier și pentru constituirea unui Guvern.

UPDATE 11:00 Delegația PSD a intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis

Președintele le-a cerut social-democraților să îi spună ce opinie au despre formarea unei majorități și a unui guvern. Anterior, liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că președintele „trebuie să accepte nominalizarea PSD în persoana lui Alexandru Rafila ca prim-ministru desemnat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here