Sute de români participă la pelerinajul organizat de Sf. Andrei. Preoţii nu poartă măşti. Peste 100 de amenzi date

Poliţia a dat peste 100 de amenzi persoanelor care au venit, luni, în localitatea constănţeană Ion Corvin pentru a participa la pelerinajul şi slujba de la Peştera Sfântului Apostol Andrei, în condiţiile în care autorităţile au interzis participarea la pelerinaje a cetăţenilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile unde au loc astfel de activităţi, relatează Digi 24.

Potrivit sursei citate, preoţii prezenţi pe scena amenajată în aer liber nu purtau măşti şi nu păstrau distanţa fizică.

Pe drumul care ducea către peştera Sfântului Andrei, Poliţia şi Jandarmeria au organizat mai multe filtre şi i-au înştiinţat pe pelerini care, deşi sunt lăsaţi să meargă mai departe, riscă să fie amendaţi.

“Nu poate să participe oricine la pelerinaj, restricţia există în continuare, tocmai de aceea organele de ordine au procedat la legitimarea celor care doreau să participe la pelerinaj, iar datele celor care nu erau din interiorul localităţii Ion Corvin sau nu aveau dreptul să participe, întrucât erau membri ai clerului, au fost preluate, urmând ca ulterior, în termenul legal, să se producă şi sancţionarea contravenţională a acestora. (…) Mai devreme sau mai târziu, în termen legal (vor fi amendaţi, n.red.)”, a afirmat Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

De asemenea, prefectul a estimat că la slujba din Ion Corvin au participat aproximativ 400 de persoane.

“De-a lungul zilei nu au fost mai mult de 400 de oameni, la slujbă au asistat undeva la 300 de oameni, care au respectat normele sanitare, erau pe punctele acelea trasate de preoţii de acolo împreună cu organele de ordine publică”.

Numărul celor care nu au respectat prevederile legale în acest sens e puţin peste 100. La momentul de faţă, având în vedere câţi oameni mai sunt acolo, nici nu cred că mai poate fi numit pelerinaj. La momentul de faţă (…) vă pot garanta că nu a existat absolut niciun risc de contaminare”, a mai adăugat Coşa.

Reamintim că, recent, între autorităţile guvernamentale şi patriarhie au apărut tensiuni după ce câţiva enoriaşi au fost amendaţi de către forţele de ordine pentru că nu purtau mască de protecţie în biserică în timpul unei slujbe ţinute chiar de către Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Faţa bisericească a protestat vehement într-o scrisoare adresată premierului, în care a mers până într-acolo încât a ameninţat cu proteste în stradă, acuzând o aşa-zisă “dictatură” şi exprimându-şi totodată nemulţumirea şi faţă de faptul că la pelerinajul anunţat pentru 30 noiembrie de Sfântul Andrei, nu este permis accesul credincioşilor din întreaga ţara, municipiul Constanţa fiind în carantină din 20 noiembrie.

Dacă iniţial Patriarhia Română, prin purtătorul său de cuvânt, a cerut autorităţilor guvernamentale să găsească “o soluţie” la situaţia creată, ulterior liderii clerului ortodox au revenit cu o scrisoare în care cer punctual premierului să facă “o excepţie” de la regulă şi să permită deschiderea porţilor zonei carantinate permiţând accesul enoriaşilor din întreaga ţara să vină în pelerinaj la Mânăstirea Peştera Sfântului Andrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here