Incidente violente la Paris. Protestatarii au incendiat mașini, forțele de ordine ripostează cu gaze lacrimogene – VIDEO

proteste franta profimedia-0571985024
Proteste violente la Paris față de brutalitatea poliției Foto: Profimedia

Incidente violente au izbucnit sâmbătă seara la Paris, unde mii de oameni au ieșit pe străzi să protesteze față de brutalitatea poliției, dar și față de un controversat proiect de lege care ar urma să facă ilegală difuzarea de imagini cu intervenții ale forțelor de ordine.

masini incendiate paris profimedia-0571983375
Mașini incendiate la Paris în timpul protestelor față de violența poliției și față de noua lege în materie de securitate Foto: Profimedia

Manifestația a degenerat în violențe, protestatarii au incendiat gardurile de protecție instalate de poliție, dar și panouri stradale și mașini. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

Mii de oameni în întreaga țară au mărșăluit sâmbătă pentru a protesta față de violența poliției și pentru a milita pentru libertatea presei.

Opinia publică a fost șocată de apariția unor imagini în care mai mulți agenți de poliție băteau un producător de muzică, de culoare, după ce acesta, care ieșise pe stradă fără mască, de frica amenzii, s-a refugiat în studioul său, iar polițiștii au venit peste el și l-au bătut. Presa, reţelele sociale şi mai multe vedete din lumea sportului au denunţat violenţele poliţiei.

Francezii sunt cu atât mai indignați cu cât în aceste zile trece prin Parlament un proiect de lege care ar face ilegală difuzarea de imagini cu intervenții ale poliției. Practic, sub umbrela acestei legi, spun contestatarii, acest abuz ar fi putut fi mușamalizat.

Proiectul de lege „Securitatea globală”, aflat în discuţie în Parlamentul Franţei, şi în special articolul său 24, care ar urma să penalizeze distribuirea „rău intenţionată” a fotografiilor cu agenţi de poliţie în timpul manifestaţiilor, a suscitat indignarea militanţilor pentru libertăţile civile şi a organizaţiilor profesionale ale jurnaliştilor.

În oraşul Lille, între 1.000 şi 1.500 de persoane, în frunte cu primăriţa Martine Aubry, s-au reunit sub sloganul „Libertate, egalitate, filmaţi”, relatează Agerpres.  La Montpellier, între 4.000 şi 5.000 de manifestanţi au scandat lozinci împotriva violenţelor poliţiei şi a „derivei autoritare” a statului.

Mai este și un alt caz de violență a poliției care a scandalizat săptămâna aceasta Franţa, fiind dezvăluit tot prin intermediul unei înregistrări video. Luni, în timpul unei operaţiuni a organizaţiilor pro-imigranţi, poliţia i-a evacuat brutal pe cei instalaţi într-o piaţă din centrul Parisului, printre care erau jurnalişti şi reprezentanţi ai municipalităţii.

Toate acestea fac ca proiectul de lege să fie dificil de trecut prin Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here