Fabrica de permise din Suceava. Şeful grupării lua şpăgi de câte 20.000 de euro pe zi

Procurorii DNA au reţinut, pentru 24 de ore, 14 persoane în cele trei cauze vizând fabrica de permise contra şpagă de la Suceava. Printre ei se află şeful compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava şi, culmea ironiei, un ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Suceava. De asemenea, au fost reţinuţi mai mulţi agenţi de poliţie şi instructori auto. Aceştia urmează să fie prezentaţi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii subliniază în comunicatul remis presei că o situaţie specială este cea a şefului de la Permise de Conducere şi Examinări, Obreja Radu-Ionuţ, persoană care, în anumite zile, în funcţie de numărul de candidaţi care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

Cei reţinuţi sunt:

OBREJA RADU IONUŢ, şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
– luare de mită (4 fapte),
– dare de mită,
– spălare a banilor.

MARTIN MIHAIL, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
– favorizarea făptuitorului,
– luare de mită,
– acces ilegal la un sistem informatic.

BLÎNDU CRISTIAN, ofiţer de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– spălare a banilor.

BUTNARIU PAUL ALEXANDRU, personal contractul în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– luare de mită (2 fapte).

MACOVICIUC NICOLAE-CEZAR, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– spălare a banilor.

MIHĂIESCU IULIAN-FLORIN, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– luare de mită (2 fapte),
– spălare a banilor.

MIHĂIESCU LEON-IONUŢ, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– luare de mită (2 fapte).

PASCAL ANAMARIA, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– luare de mită.

PERIJOC GHEORGHE IONEL, agent de poliţie în cadrul M.A.I. – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat(2 fapte),
– complicitate la luare de mită (6 fapte).

Persoană fizică, instructor auto autorizat şi administrator al unei şcoli de şoferi, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– complicitate la luare de mită (3 fapte).

Persoană fizică, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),
– complicitate la luare de mită (5 fapte).

Persoană fizică, instructor auto autorizat, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),
– complicitate la luare de mită (2 fapte).

Persoană fizică, pentru comiterea a două infracţiuni de spălare a banilor.

Persoană fizică, pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– complicitate la luare de mită.

Acuzaţiile aduse de procurori celor reţinuţi:

„În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauze, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
Aşa cum am arătat anterior, în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuţ, în calitatea menţionată mai sus, în care, alături de poliţişti şi funcţionari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaţilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor.

O situaţie specială este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionuţ, persoană care, în anumite zile, în funcţie de numărul de candidaţi care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

În marea majoritate a situaţiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiaşi zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu “albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obţinute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziţiona diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuţ fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piaţa neagră a schimbului ilegal de valută.

Inculpatul Martin Mihail, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale de corupţie derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuţ. Protecţia juridică, asigurată de ofiţerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informaţii la care avusese acces în virtutea atribuţiilor, informaţii menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuţ, şeful Compartimentului permise Suceava şi pe complicii săi. Concret:

– l-ar fi informat pe şeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupţie.
– i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acţiuni de constatare în flagrant a unei infracţiuni de corupţie,
– l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică şi stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care şeful Compartimentului permise şi complicii săi erau vizaţi de procurorii anticorupţie,
– i-ar fi transmis informaţii legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce conţinea date concrete despre comiterea unor activităţi infracţionale corupţie în legătură cu obţinerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informaţii ar fi modificat conduita persoanei denunţate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

La data de 18 august 2020, ofiţerul de poliţie Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la şeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuţ, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi şi primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu şi furnizarea unor informaţii nedestinate publicităţii cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu. Conduita ofiţerului l-ar fi pus la adăpost pe şeful compartimentului permise şi pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracţională de corupţie desfăşurată în legătură cu permisele de conducere.

Tuturor inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 27 noiembrie 2020, cei 14 inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se mai desfăşoară acte de urmărire penală faţă de un număr de 18 persoane.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here