Reacțiile enoriașilor din Constanța după ce au fost scoși din biserică de jandarmi: „Dumnezeu nu îmbolnăveşte! Lăsaţi-ne în pace”

În timp ce magistraţii constănţeni respingeau cererea intentată de Arhiepiscopia Tomisului împotriva autorităţilor locale, prin care s-a cerut să fie permisă organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a organizat o slujbă într-o biserică din Constanţa. Rând pe rând, enoriaşii au fost scoşi afară de forţele de ordine, deoarece în timpul carantinei, slujbele se organizează doar în exteriorul lăcaşelor de cult. În plus, zeci de oameni nu purtau nici măcar măști de protecție. 

Aproximativ 100 de oameni au participat la slujba de la biserica Sfânta Ecaterina din Constanța. Dintre ei, 39 au fost amendați de polițiști pentru că nu aveau măști. Toți enoriașii au fost scoși, rând pe rând, din lăcașul sfânt de către jandarmi și polițiști, care fuseseră anunțați că un eveniment religios are loc fără răspectarea măsurilor sanitare.

Reacțiile credincioșilor nu au întârziat să apară:

„Ne mor părinţii, ne mor copii, cine ne face nouă parastase, voi?”

„Dumnezeu nu îmbolnăveşte! Lăsaţi-ne în pace!”

„- Nu este normal să oprească oamenii de la sfânta împărtăşanie.

 – Dar este normal să vă împărătşiţâi acum în perioada de ăandemie nu vă este teamă să folosiţi aceeaşi linguriţă?

– În acea linguriţă este trupul şi sângele domnului nostru Iisus Hristos care ne vindecă de orice boală şi niciodată Hristos nu a îmbolnăvit şi nu va îmbolnăvi pe nimeni! Asta să fie foarte clar!”

„- Forţele de ordine ne obligă să ieşim din biserică.

– De ce, ce s-a întâmplat?

– Ei spun că e prea multă lume în biserică, dar totuşi lumea poartă mască. Asta e.”

În total, la biserică au fost amendate 39 de persoane, numai cele care nu purtau masca de protecţie. Valoarea totală a amenzilor a fost de 4.500 de lei.

Tribunalul Constanţa a respins cererea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie de a ține un pelerinaj de Sfântul Andrei. Asta nu l-a oprit pe înaltul prelat să îi îndemne pe oameni să meargă la pelerinaj. În plus, i-a trimis o scrisoare premierului,  în care îi spunea că oamenii au îndurat suficient şi că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare

În cursul zilei de miercuri, înconjurat de zeci de persoane, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie nu a stat de vorbă cu jurnaliştii. Le-a adresat însă un mesaj enoriaşilor: „Iubiţi credincioşi, vă invit pe toţi la Peştera Sfântului Andrei! Să vă faceţi o foaie în care să arătaţi că mergeţi să vă închinaţi la cea dintâi biserică nefăcută de mână. Dumnezeu să ne ajute tuturor!”

Dar acest lucru este interzis pentru că municipiul Constanţa este în carantină şi oamenii nu pot părăsi oraşul. În plus, prin hotărârea Guvernului, în timpul stării de alertă, pe teritoriul Românei, pelerinajele religioase sunt permise doar persoanelor care au reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară respectiva activitate. Practic, la Peştera sf Andrei, în 30 noiembrie, vor putea partcipa doar localnicii din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here