Orban: Cetăţenii vor putea merge la vot în localităţile carantinate

Cetăţenii vor putea merge la vot pe 6 decembrie în localităţile în care este instituită carantina, a declarat luni prim-ministrul Ludovic Orban. De asemenea, premierul a declarat că pentru persoanele aflate în carantină, izolare sau internate în spital va fi adusă urna mobilă.

„În toate localităţile carantinate în data de 6 decembrie, cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot. Nu va exista nicio restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor la secţiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental. Toţi cetăţenii care se află în izolare sau în carantină, fie că sunt infectaţi, fie că au venit dintr-o altă ţară, fie că sunt persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave îşi vor putea exercita drepturile de vot. Vor vota prin intermediul urnei mobile care va veni la ei acasă. Se va permite exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean chiar dacă se află în carantină, izolare, sau internat în spital din cauza COVID”, a declarat premierul, citat de Digi24.ro.

Orban a mai precizat că, dacă va fi nevoie şi va exista o solicitare de la Biroul Electoral Central, Guvernul ar putea modifica hotărârea privind prelungirea stării de alertă, astfel încât să fie incluse printre excepţii şi deplasarea cetăţenilor la secţia de vot.

„Se va stabili prin decizia BEC. Dacă BEC mai are nevoie, se poate face o modificare la prelungirea stării de alertă, să fie inclusă acolo o excepţie în localităţile aflate în carantină pentru a permite oamenilor să meargă la vot. În Diaspora am reuşit obţinerea unui număr mare de secţii de votare şi va exista posibilitatea exercitării dreptului de vot”, a declarat premierul.

Nu în ultimul rand, şeful Executivului a dat asigurări că nu există un risc suplimentar pentru oameni dacă vin să voteze.

„Ca şi la locale i-am îndemnat pe oameni să vină cu încredere la vot. A veni la vot nu înseamnă un risc suplimentar pentru că vom lua toate măsurile să ne asigurăm că nu există risc de transmite”, a punctat Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here