Imagini șocante care sugerează că Rusia ascunde sub preș numărul real de victime făcute de Covid. Cum sunt ținute cadavrele în morgi

Picioarele unui trup lipsit de viață atârnă pe o targă aflată într-un spital, în timp ce pacienții cu coronavirus se luptă pentru viața lor la doar câțiva metri distanță. O femeie în vârstă abia mai respiră, într-un gâfâit disperat, acesta fiind fondul sonor sumbru într-unul din numeroasele videoclipuri tulburătoare filmate cu telefonul mobil în spitalele din Rusia.

„Așa arată nopțile noastre: îngrozitoare”, spune o voce masculină care povestește pentru CNN filmarea. Un sindicat al medicilor asociat opoziției ruse – „Alianța medicilor” – a precizat că acest clip a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie de către un cadru medical de la spitalul din Ulyanovsk, un oraș aflat la aproximativ 700 de kilometri est de Moscova.

„Încă două în secția noastră”, spune bărbatul, în timp ce îndreaptă camera spre un cadavru. „Ăsta este modul în care Covid-19 ucide pe toată lumea.”

Videoclipul înfricoșător este doar unul dintre multele obținute de CNN, care dezvăluie condițiile îngrozitoare din interiorul spitalelor supraaglomerate. Unele imagini surprinse în morgi arată trupuri dezbrăcate, îngrămădite unele peste altele pe podele murdare, scenele semănând mai degrabă ca zone de război decât spitale.

Clipul, disponibil în materialul CNN

În timp ce Rusia se luptă să controleze pandemia, clipurile ridică semne de întrebare cu privire la numărul real de morți, speculându-se că ar fi mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale.

Rusia spune că, până în 16 noiembrie, peste 33.000 de persoane au murit din cauza Covid-19. Dar acest număr este contestat de criticii Kremlinului care spun că autoritățile nu raportează toate cifrele.

Cred că cifra reală este de aproximativ 130.000 de oameni”, a declarat Alexey Raksha, fost statistician guvernamental, care a făcut estimări pe baza datelor oficiale privind numărul total de decese, care au fost comparate cu cifre înregistrate în anii trecuți.

Folosind datele din registrele locale, Raksha estimează că Rusia a atins aproximativ 160.000-170.000 de decese în plus din aprilie și până în noiembrie. El atribuie aproximativ 80% din aceste decese Covid-19 – un număr mediu evidențiat de statistici similare publicate de țările occidentale.

Între aprilie și septembrie 2020, cifra oficială a excesului de mortalitate al Rusiei a fost cu aproximativ 117.000 de decese în plus, comparativ cu anul trecut, potrivit Rosstat, agenția rusă de statistici. Numărul oficial de morți Covid-19 pentru această perioadă este de aproximativ 21.000 de persoane.

Datele Rosstat pentru octombrie și noiembrie încă nu sunt disponibile, însă, având în vedere datele oficiale raportate, răspândirea pandemiei s-a accelerat.

Raksha spune că a demisionat de la Rosstat în iulie, după ce a făcut declarații publice critice cu privire la modul în care agenția numără decesele legate de coronavirus. El spune că discrepanța dintre cifrele oficiale și calculele sale este uriașă.

Rusia a depăşit 2 milioane de cazuri de COVID-19

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus în Rusia a depăşit joi 2 milioane, pe fondul unui val de noi contagieri şi decese în ultimele luni, informează DPA.

În prezent, Rusia ocupă locul al cincilea în topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de COVID-19, cu un total de 2.015.608 de cazuri, potrivit unui serviciu de monitorizare la nivel federal care oferă statistici zilnice.

Serviciul a raportat joi o creştere record a numărului zilnic de decese, 463, şi de cazuri noi, peste 23.000.

În total, Rusia a înregistrat circa 35.000 de decese asociate direct cu noul coronavirus. Numărul deceselor nu include persoanele care au contractat virusul însă au murit din alte cauze.

Preşedintele Vladimir Putin a respins posibilitatea impunerii unor noi măsuri de lockdown, după ce acest tip de demersuri au devastat la începutul acestui an economia Rusiei.

Putin a descris situaţia coronavirusului drept „complicată, dar controlabilă”, săptămâna aceasta, la o şedinţă cu oficiali de rang înalt, potrivit unei transcrieri oferite de Kremlin.

Autorităţile federale ruse au dispus purtarea măştilor şi a mănuşilor în toate zonele publice aglomerate şi au sfătuit vârstnicii şi alte persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire să nu iasă din case decât dacă acest lucru este absolut necesar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here