Şeful secţiei ATI de la Piatra-Neamţ: S-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei şi de acolo s-a propagat

Şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean Piatra-Neamţ, doctorul Liviu Ungureanu, a explicat jurnaliştilor de la Recorder de la ce ar fi pornit focul, de ce fuseseră mutaţi pacienţii pe un alt etaj cu câteva ore înainte de incendiu şi cât de greu este să-ţi faci meseria într-un spital judeţean ale cărui corpuri de clădire sunt construite în 1974, respectiv 1925.

Ajuns în spital la scurt timp după tragedie, Ungureanu a stat de vorbă cu asistentele şi cu medicii care se aflau în salon la momentul izbucnirii incendiului şi relatează că în secţia ATI erau de gardă doi medici, opt asistenţi şi încă patru infirmieri.

„În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente şi un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia.Era acolo – nu ştiu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înţeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc şi de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat şi lui foc costumul şi s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona faţa anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puţin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele şi în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienţi. Dar n-a mai avut timp. A venit şi colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat şi el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic”, explică doctorul Ungureanu.

Potrivit acestuia, cei opt pacienţi salvaţi erau în salonul alăturat celui afectat, acesta din urmă fiind ulterior evacuat de pompieri, care au sosit la faţa locului cât de repede s-a putut.

„Din celălalt, au început să scoată medicul de gardă şi asistenţii, şi apoi am ajuns şi noi de acasă, că i-am chemat de acasă pe restul colegilor şi am urgentat transportul în UPU (Unitatea Primiri Urgenţe)”, declară şeful ATI.

Medicul precizează că în seara aceea nu era de gardă, dar când a aflat de tragedie, a plecat în fugă la spital. Ungureanu explică de ce a fost mutată secţia ATI d de la etajul 3 la doi, mutare realizată chiar în ziua exploziei.

„La etajul doi este sediul nostru principal, secţia de terapie intensivă care funcţiona dinainte de criza COVID. În primăvară, neavând circuite pe etajul doi, am identificat deasupra secţiei, la etajul trei, în secţia de neuro-chirurgie, posibilitatea de a îngriji, am zis noi, şapte pacienţi COVID, ulterior ajungând până la 12, în toamnă. Un salon pentru suspecţi a funcţionat la doi şi logistica toată, şi zonele libere non-Covid, unde mai respiram aer curat. Iar la trei era zona roşie, cu paturile respective. Am reuşit încet-încet să ducem acolo ventilatoare de jos şi am funcţionat bine în primăvară şi peste vară, până la începutul toamnei, nefiind presiunea foarte mare.

După 20-25 septembrie, presiunea a crescut şi am ocupat treptat toate locurile de la trei, ulterior trebuind să ne întindem din nou şi la doi, într-un salon din faţă, făcând tot felul de mutări de pacienţi. […] Şi pentru că am ajuns la un număr mare de pacienţi, 16, ne-am gândit că putem să-i acomodăm mai bine în cele două saloane de câte opt paturi aflate la etajul doi. Am zis noi că dacă-i concentrăm în două saloane, şi îngrijirea va fi mai bună, resursele mai bine valorificate, inclusiv resursa umană cu care aveam probleme din ce în ce mai mari. […] Pregătim asta [mutarea – n.r.] de o săptămână. Pentru că am vrut să-i protejăm şi pe pacienţi, şi pe noi, am făcut o separare pe etajul doi, cu o zonă largă spre saloane, pe unde să circule pacienţii pozitivi, şi o zonă mai îngustă, spre partea de cabinete. […] Am cerut aprobarea DSP-ului, iar DSP-ul a zis că e ok. De vineri a sunat asistenta-şefă şi a primit răspuns de la DSP că se poate. Am trimis schema cu noua aşezare a secţiei, la număr de paturi mă refer, era trimisă şi un fel de schiţă tehnică, cu circuitele făcute”, a precizat medicul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

Doctorul Ungureanu a afirmat că nu au existat improvizaţii de niciun fel: „erau paturile pe care le folosisem permanent, nu era absolut nimic modificat”.

„Aveau extinctoare în fiecare salon, nu cred că au apucat să fie folosite pentru că totul s-a derulat extrem de repede şi n-ar fi avut oricum niciun efect. Ceva a amplificat, sigur a fost oxigenul pe care îl foloseam la capacitate maximă. […[ Asistenta mi-a spus că era într-un anumit loc din acel salon şi practic secvenţa a fost extrem de rapidă: injectomatul, echipamentul ei de protecţie, monitorul, şi la un moment dat cu brutalitate, cu forţă, s-a generalizat peste tot”, a explicat şeful ATI.

Interviul complet poate fi citit aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here