Firmele mincinoase care duc lucrători români în străinătate, în atenția UE. Rareș Bogdan:”Una oferă oamenilor și alta găsesc”

Semnal de la vârful Partidului Național Liberal: europarlamentarul Rareș Bogdan, prim vicepreședinte al liberalilor spune că o vină pentru situațiile grele în care ajung o parte din românii ce vor să plece la muncă în străinătate o poartă și intermediarii, anumite firme care recrutează din România și îi mint pe aceștia, iar odată ajunși la locul de muncă găsesc alte condiții față de cele promise. 

„Orice cetăţean român care a făcut performanţă în Spania, Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie (principalele ţări care au absorbit forţă de muncă din România), lucrând în domeniul Horeca (restaurante şi hoteluri), şantiere, agricultură şi multe alte servicii vor fi extrem de bun în România. Toţi aceştia în România ar face performanţă. Cei care au lucrat pe şantierele din Grecia, Italia, Spania, la construcţia de autostrăzi, în România ar face super performanţă. E o problemă de a înţelege, pe de o parte pe fraţii noştri din  Diaspora, când vor să-şi ceară drepturile. Azi, un meşter, un vopsitor, macaragiu nu câştigă cu nimic mai puţini bani în Franţa, Italia, Germania sau Grecia decât câştigă în România. Orice firmă mare de construcţii din Româna plăteşte bun macaragiu, inginer, un diriginte de şantier cu aceeaşi bani pe care îi primeşte în Europa. Totul este bazat pe încredere şi seriozitate“, a declarat Rareş Bogdan.

„Îmi amintesc, cu durere, de un moment trist al anului acesta, momentul sparanghelul, în când, în plină pandemie, fraţii noştri au plecat, nu de bine, ci din dorinţa de ea avea un ban mai bun, pentru copiii lor. Oamenii au plecat pe nişte promisiuni. În cazul a peste 70 la sută, promisiunile nu au fost respectate. Banii pe biletele de avion au fost mai mulţi, li s-au luat bani din salarii, veniturile s-au dovedit a fi mincinoase, în cazul multor angajatori sau în cazul celor care au aranjate aceste angajări. Ministerul Muncii din România trebuie să fie cu ochii pe angajatori. Nu neapărat pe angajatorii europeni. În Parlamentul European, primim multe petiţii cu privire la situaţia românilor din diverse zone ale Europei, unde angajatorii s-au comportat mizerabil cu aceştia. O parte a fost vina intermediarilor. Sunt firme de recrutare care lucrează cu firme din Germania sau Italia, care recrutează forţa de muncă din România. În cazul sparanghelului au fost 28 de astfel de firme. Nu ştiu câte au fost sancţionate. Una au oferit oamenilor şi altceva au găsit“, a spus Rareş Bogdan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here