Vela a anunțat ”Ziua Z” în România. Sute de descinderi la grupările de crimă organizată

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate au efectuat miercuri dimineața 619 percheziții și descinderi în București și în toate județele. Dintre acestea, 489 sunt percheziții și 130 sunt descinderi.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a numit această zi drept ”Ziua Z”, precizând că, atunci când a postat pe Facebook fotografia în care anunța că este cu ochii ”pe toţi cei care încalcă legea”, nu a fost o figură de stil.

 

”Am ales această zi, Ziua Z, pentru că va fi ușor de memorat pentru cei care vor analiza activitatea Ministerului Afacerilor Interne. Ziua Z, 11.11. România. Atunci când am spus că suntem cu ochii pe ei, să știți că n-a fost o figură de stil, așa cum am văzut că mai comentau unii pe rețelele de socializare. Este cea mai mare acțiune derulată de Ministerul Afacerilor Interne din ultimii ani. Au acționat astăzi 3000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și cadre din alte structuri. S-au executat 619 acțiuni în forță în această dimineață, dintre care 489 de percheziții și 130 de descinderi. Din cele 489 de percheziții, 386 sunt pe crimă organizată, 36 în zona judiciară, 46 pe criminalitate economico-financiară și 21 pe infracțiuni care țin de arme și muniții.” – a declarat ministrul de Interne.

Potrivit DIICOT, pentru destructurarea unor grupuri infracționale, se efectuează 386 de percheziții în domeniul criminalității organizate, 36 pe linie judiciară, 46 pentru combaterea criminalității economico-financiare și 21 în domeniul armelor și munițiilor.

În cadrul acestor percheziții derulate pentru destructurarea a 21 de grupuri infracționale, sunt vizate persoane bănuite de trafic de droguri, trafic de persoane, trafic de migranți, proxenetism, infracțiuni informatice, spălare de bani, evaziune fiscală, cămătărie, șantaj, înșelăciune, contrabandă, precum și alte infracțiuni conexe.

Cele 130 de descinderi vizează punerea în aplicare a unor mandate de executare a pedepsei închisorii, de arestare preventivă, precum și a unor mandate europene de arestare.

Aceste activități, beneficiază de suportul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

Valoarea prejudiciului estimat în dosarele penale în care se desfășoară actvități procedurale în acțiunile din această dimineață este de peste 190 de milioane de lei și aproximativ 160.000 de euro.

Câteva exemple dintre activitățile desfășurate de DIICOT în ”Ziua Z”

-► ACȚIUNEA OMAHA

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța, au demarat acțiunea „OMAHA”, care vizează un grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri de risc, efectuarea de operațiuni ilicite cu substanțe psihoactive noi și spălare de bani, care ar fi acționat în județul Constanța.

Astfel, au fost puse în executare 69 de mandate de percheziție domiciliară, urmând a fi conduse la sediu, pentru audieri, 111 persoane, iar, după finalizarea activităților, procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța va dispune măsurile legale.

 

 

-► 23 de percheziţii în Craiova

Poliţiştii de combatere a criminalității organizate din Craiova, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, desfăşoară 23 de percheziţii domiciliare, la membrii unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălarea banilor.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, începând cu anul 2014 şi până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat ar fi avut preocupări infracționale privind racolarea, transportul şi exploatarea sexuală a mai multe minore şi tinere, în Germania, Marea Britanie şi Austria.

Vor fi puse în executare 18 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la sediul B.C.C.O. Craiova și D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova.

 

 

-► Percheziții la cămătari din București și Ilfov 

De asemenea, miercuri dimineață, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale din Poliția Sectorului 4, cu sprijinul Serviciului Acțiuni Speciale, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară in municipiul București și județul Ilfov, la locuințele mai multor persoane, într-un dosar privind de săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.

Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Persoanele vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului Investigații Criminale Sector 4.

Din datele existente rezultă presupunerea rezonabilă că persoanele, prin amenințări cu acte de violență ar fi obținut, în perioada iulie-noiembrie 2020, în acest mod, peste 100.000 de euro.

 

 

-► Percheziții ale polițiștilor de la Criminalitatea Economică

Totodată, în Ziua Z, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, efectuează 17 percheziții domiciliare și pun în aplicare 5 mandate de aducere la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice.

Acțiunea reprezintă o continuare a unei activității investigative în cadrul căreia au fost efectuate 15 percheziții domiciliare, în cursul lunii iulie 2020. Activitatea de la acea dată a vizat mai mulți cetățeni români bănuiți că, începând cu luna ianuarie 2019, ar fi creat un mecanism evazionist, destinat sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piața internă a produselor (textile, încălțăminte și articole de uz casnic) importate din Turcia și China.

► Percheziții la cămătarii din Galați

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Galați efectuează 10 percheziții, la persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj.

Din cercetări au rezultat indicii că, începând cu anul 2011, gruparea, constituită din șapte membri, ar fi oferit împrumuturi către diverse persoane fizice și juridice, pentru care ar fi pretins sume de bani importante cu titlu de dobândă.

Pentru a obliga victimele să plătească acești bani, membrii grupării ar fi apelat la amenințări și șantaj și ar fi reușit să obțină, în acest fel, aproximativ 1.445.000 de lei și 110.000 de euro.

 

 

► 42 de percheziții în Satu Mare: contrabandă și camătă

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare efectuează 42 de percheziții domiciliare, într-un dosar de contrabandă și camătă.

Pe parcursul anchetei în cauză, începând din luna februarie a.c., au fost realizate mai multe capturi de țigarete (400.000 de bucăți) de proveniență ucraineană, care ar fi fost introduse în țară peste fâșia verde, iar ulterior preluate de membrii grupării și comercializate în Satu Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here