Cazurile de abuz sexual față de copii au fost mușamalizate pentru a apăra reputația Bisericii

Biserica Catolică din Anglia și Țara Galilor și-a prioritizat reputația în dauna victimelor abuzurilor sexuale ale preoților, se arată în concluziile unui raport independent care a cercetat cazurile în care copii au fost abuzați sexual de preoți catolici în Regatul Unit, relatează The Guardian.

Raportul de 162 de pagini concluzionează că „Biserica a neglijat sănătatea fizică, emoțională și spirituală a copiilor și tineri abuzați pentru a își proteja reputația, plasându-se într-un conflict evident cu misiunea sa de a îi iubi și a îi îngriji pe cei inocenți și vulnerabili”.

Între 1970 și 2015, Biserica Catolică a primit peste 900 de plângeri cu privire la 3000 de cazuri de copii abuzați sexual de către preoți, călugări sau voluntari. În această perioadă au fost efectuate 177 de urmăriri penale și 133 de condamnări. Alte procese civile împotriva episcopiilor și altor institute religioase au dus la plata a milioane de lire sterline drept compensație.

Abuzurile sexuale la care au fost supuși copii au inclus masturbare, sex oral și viol vaginal sau anal. În mai multe cazuri, se arată în raport, aceste acte reprobabile au fost dublate de bătăi și sadism pentru satisfacția sexuală a agresorilor dar și de manipulare psihologică a agresorilor aflați într-o relație de putere cu victimele.

Atunci când au fost făcute plângere, Biserica a preferat să acționeze pentru a îi proteja pe agresori și pentru a mușamaliza cazurile și nu să sprijine victimele și supraviețuitorii abuzurilor

Despre Vincent Nichols, șeful Bisericii Catolice din Anglia, raportul susține că „nu și-a asumat niciodată responsabilitatea de a acționa pentru oprirea acestor practici și nici nu a arătat compasiune pentru victimele celor mai recente cazuri”.

„Este destul de clar că reputația Bisericii a fost pusă înaintea binelui victimelor, acuzațiile fiind ignorate iar agresorii protejați. Chiar și astăzi, răspunsurile Bisericii Catolice sunt în contradicție cu promisiunea Papei Francisc de a acționa decisiv în ce privește această problemă extrem de importantă”, a concluzionat și profesorul Alexis Jay, cel care a condus ancheta.

Raportul citează, de asemenea, studii din Australia și SUA ale căror estimări susțin că 4% și respectiv 7% dintre preoții catolici din aceste țări sunt agresori.

O investigație internă a Vaticanului a concluzionat, marți, că Papa Ioan Paul al II-lea a fost avertizat cu privire la acuzațiile aduse preotului american Theodore McCarrick, însă a ales să îl promoveze la rangul de la Arhiepiscop al Washingtonului în ciuda acestor informații, după ce preotul a negat acuzațiile, iar o investigație de la acea vreme a arătat „informații incorecte și incomplete”, scrie CNN.

McCarrick, care a fost făcut și cardinal de Ioan Paul al II-lea în 2001, a fost caterisit anul trecut după ce acuzațiile conform cărora a abuzat sexual copii s-au dovedit a fi adevărate în cadrul unui proces al Bisericii Catolice.

Raportul de la Vatican îl absolvă, însă, de vină pe actualul suveran pontif, Francisc: „Până în 2017 nimeni nu a furnizat Papei Francisc vreun document cu privire la acuzațiile aduse lui McCarrick”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here