Cine se bucură, în Europa, de victoria lui Joe Biden la Casa Albă şi cine sunt cei deloc încântaţi

Europa răsuflă uşurată. Donald Trump a pierdut alegerile. Victoria în alegerile prezidenţiale din SUA a democratului Joe Biden a fost imediat salutată de liderii europeni, în frunte cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron. Însă liderii Ungariei, Poloniei şi Marii Britanii nu sunt prea fericiţi.

Cancelarul german Angela Merkel a fost printre primii lideri europeni care l-au felicitat de Jor Biden pentru victorie: „Abia aşteaptă o viitoare cooperare cu preşedintele Biden“. „Prietenia noastră transatlantică este de neînlocuit dacă vom stăpâni marile provocări ale vremurilor noastre”.  Ministrul german de externe Heiko Maas a salutat alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al Statelor Unite sâmbătă, spunând că doreşte „un nou început” în relaţia transatlantică care a fost în frământări în timpul mandatului lui Donald Trump.

„Vrem să investim în cooperarea noastră (cu noul preşedinte american, n.r.), pentru un nou început în relaţia transatlantică, un + nou acord +”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei, în timp ce vicecancelarul Olaf Scholz a fost încântat să deschiderea „unui nou capitol în relaţia transatlantică”. Donald Trump anunţase reducerea trupelor staţionate în Germania la 25.000.    Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îi „felicită călduros pe Joe Biden şi Kamala Harris pentru victoriile lor în alegerile prezidenţiale”. „UE şi SUA sunt prieteni şi aliaţi, cetăţenii noştri împărtăşesc cele mai profunde legături. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu preşedintele ales Biden”.

Preşedintele american Donald Trump a tensionat relaţiile cu mulţi dintre aliaţii europeni de lungă durată ai ţării sale. În UE se speră că o posibilă victorie a lui Joe Biden ar putea redresa lucrurile. Relaţiile transatlantice au avut mult de suferit în cei patru ani ai preşedinţiei lui Donald Trump. Totuşi, Janis Emmanouilidis crede că există încă speranţă pentru restabilirea parteneriatului, însă numai dacă victoria în alegerile prezidenţiale americane va reveni candidatului democrat Joe Biden. Liderii NATO chia au promis un summit NATO în martie dacă Biden câştigă

Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a felicitat pe cei doi câştigători. „Americanii şi-au ales preşedintele. Felicitări @JoeBiden şi @KamalaHarris! Avem multe de făcut pentru a depăşi provocările de azi. Haideţi să lucrăm împreună!”   Boris Johnson şi Viktor Orban, panicaţi   Premierul britanic Boris Johnson îi felicită pe Joe Biden, pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte, şi pe Kamala Harris pentru performanţa sa istorică. „Statele Unite sunt aliatul nostru cel mai important şi aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună la priorităţile comune de la schimbările climatice la comerţ şi securitate”, a scris Johnson.     Dar Boris Johnson nu se simpte prea bine. În urmă cu o lună, când a primit semnale că Trump are toate şansele să piardă, le-a transmis miniştrilor că trebuie să lege relaţii cu Joe Biden. Dacă Trump a susţinut Brexitul, Joe Biden nu a agreat acest demers al Regatului Unit condus de premierul conservator Boris Johnson.

Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, şi-a exprimat sâmbătă speranţa ca preşedintele ales al SUA, Joe Biden, să nu distrugă bunele relaţii existente între Budapesta şi Washington în timpul mandatului preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump.   „Sperăm ca administraţia lui Joe Biden să nu distrugă aceste realizări comune din raţiuni ideologice”, a declarat şeful pentru comunicare al partidului Fidesz, Istvan Hollik, într-o notă succintă în care i-a mulţumit lui Trump pentru activitatea sa din ultimii patru ani şi în care nu l-a felicitat pe preşedintele ales Joe Biden.   Orban a fost singurul lider din Uniunea Europeană care l-a susţinut pe Trump în timpul campaniei electorale din 2016, dar şi în cea din 2020. Ba mai mult, media apropiate de puterea de la Budapesta au relatat vineri despre „alegaţiile de fraudare“ a alegerilor prezidenţiale din SUA vehiculate de Donald Trump, un „prieten al Ungariei“, după cum a afirmat premierul ungar Viktor Orban, relatează AFP.   „Tensiune enormă în America după numeroase indicii de fraudă“, a titrat Origo.hu, principalul site de media proguvernamental din Ungaria condusă de Orban, criticat ca autoritarist.   Descriindu-l pe preşedintele american în exerciţiu drept un „prieten al Ungariei“, Viktor Orban a subliniat, într-un interviu acordat vineri postului public de radio că Statele Unite nu vor mai putea „critica pe alţii după astfel de alegeri“.

Şeful executivului ungar a subliniat că relaţiile bilaterale şi economice dintre ţara sa şi SUA sunt în „cea mai bună formă posibilă“ după venirea lui Trump la putere. „Am fost mereu alături de preşedintele Trump“, a subliniat Orban.   În 2016, Viktor Orban a fost primul responsabil european care a susţinut candidatura lui Donald Trump. Ulterior, în cursul unei vizite a lui Orban la Washington, în septembrie anul trecut, preşedintele SUA l-a prezentat pe oaspetele său drept un lider „respectat în toată Europa“.   Luna trecută, adversarul lui Trump, democratul Joe Biden, i-a reproşat rivalului său, referindu-se la Ungaria, că i-a „îmbrăţişat pe toţi bandiţii din lume“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here