Joe Biden, pe primul loc în patru state-cheie. Ce avans are în fața lui Trump

Joe Biden se apropie de victorie, fiind pe primul loc în patru state-cheie, dar cursa dintre el și Donald Trump este însă strânsă.

În cadrul alegerilor din 3 noiembrie, americanii au votat și cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, pe 35 dintre cei 100 de senatori, dar și 13 guvernatori.

-► Lupta este strânsă între cei doi candidați și este greu de spus la această oră dacă există un câștigător clar. Numărătoarea voturilor este în plină desfăşurare.

-► Numele noului lider de la Casa Albă depinde de rezultatele din patru state-cheie. Georgia și Nevada ar putea încheia numărătoarea buletinelor vineri, în timp ce în Arizona și în Pennsylvania ar putea dura până sâmbătă sau chiar mai mult.

-► Între Donald Trump şi Joe Biden este o cursă foarte strânsă, însă democratul a obținut deja 253 de voturi din cele 270 necesare victoriei.

 

 

-► Potrivit CNN, numărătoarea voturilor ar putea dura până in 23 noiembrie. Principalul factor ce a dus la o asemenea situatie este numărul record de americani care şi-au exprimat opţiunea electorală prin corespondență.

-► Joe Biden le-a transmis americanilor că că nu are “nicio îndoială” cu privire la victoria sa. În schimb, preşedintele în funcţie, Donald Trump, continuă să spună că rivalul său ”încearcă să fure alegerile”.

-► Echipa de campanie a lui Donald Trump a cerut renumărarea voturilor în Michigan, Wisconsin si Georgia, susţinând că observatorii lor electorali “nu au avut acces in mai multe secții pentru a observa numărarea buletinelor de vot”. În plus, republicanii solicită Curţii Supreme să intervină în Pennsylvania, unde regulile pentru acest scrutin au fost schimbate printr-o decizie judecătorească.

-► Instanțele judiciare din Michigan și Georgia au respins cererile președintelui Donald Trump.

ora 13:50 Joe Biden își mărește avansul în Georgia

Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden, continuă să îşi consolideze, sâmbătă, avansul faţă de republicanul Donald Trump şi este aproape de victorie în alegerile pentru fotoliul de la Casa Albă, anunţă CNN.

Biden are acum 49,4 la sută din sută din voturi în statul Georgia, în timp ce preşedintele Trump are 49,3. Sâmbătă dimineaţă, diferenţa de voturi dintre cei doi era 7.248 în favoarea democratului. Astfel, cei 16 mari electori din acest stat i-ar putea reveni lui Joe Biden, transmite News.ro.

Joe Biden este în acest moment în avans şi în Nevada (6 mari electori), Arizona (11) şi Pennsylvania (10).

În Nevada, democratul are până acum 49,8 la sută din voturi, în timp ce republicanul are 48 la sută (diferenţă de 22.657 de voturi).

În Arizona, Biden are 49,6 la sută din voturi, iar Trump 48,6 (29.861 de voturi diferenţă).

În Pennsylvania, Biden are acum cu 28.833 de voturi mai mult decâât Trump (49,6 la sută – 49,1 la sută).

ora 8:00 – După patru zile şi tot atâtea nopţi de suspans, Donald Trump şi Joe Biden încă îşi dispută fotoliul de la Casa Albă

Cei doi candidaţi stau la mâna a patru state cheie: Arizona, Nevada, Pennsylvania şi Georgia.

Dacă în Pennsylvania, Biden este destul de sigur de reușită, Georgia a anunţat că va renumăra voturile, pentru că diferența este foarte mică.

Și, în timp ce democratul pare tot mai aproape de victorie, echipa președintelui în exercițiu a contestat rezultatele în mai multe state federale.

Cu 253 de voturi ale marilor electori deja „în tolbă” și încă 17 necesare, drumul lui Biden către Casa Albă a părut că se netezește tot mai mult pe măsura ce avansa numărătoarea voturilor venite prin poștă în cinci state federale.

Dincolo de contestațiile în justiție, o victorie în Pennsylvania și victoria în două dintre celelalte patru state rămase în suspans ar fi suficiente pentru ca Joe Biden să devină președinte.

În schimb, pentru ca Trump să poată să rămână în funcție, „rețeta” e mai complicată. Are nevoie de Pennsylvania, dar și de reușită în trei dintre cele patru state federale, unde încă se numărau voturi în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Echipa de campanie a lui Trump a intentat deja procese în mai multe state federale pe care le acuză de fraudă. Pe lista republicanilor se află până acum Arizona, Georgia, Michigan şi Pennsylvania.

Donald Trump nu acceptă această variantă şi a transmis un mesaj printr-o nouă postare pe contul său de Twitter.

„Joe Biden nu ar trebui să revendice pe nedrept funcţia de preşedinte. Aş putea pretinde la rândul meu acelaşi lucru. Procedurile judiciare de-abia acum încep!”, a scris liderul de la Casa Albă.

Cei 20 de mari electori ai statului Pennsylvania reprezintă trofeul mult râvnit de ambele tabere. Dar, acolo, rezultatele încă se lasă așteptate. Au rămas de numărat multe voturi din zone dens populate. De exemplu, Philadelphia.

Philadelphia este unul dintre cele câteva orașe americane aflate încă în centrul cursei prezidențiale. Așa că simpatizanți ai celor doi candidați se adună la principalul centru de numărare a voturilor.

Conform televiziunilor americane, câțiva indivizi, posibil membri ai aceleiași familii, plănuiau să vină cu un Hummer din Virginia pentru a ataca centrul electoral. Poliția a confiscat vehiculul și a arestat cel puțin o persoană.

Susținătorii lui Trump au cerut oprirea numărării voturilor, considerate de ei ilegale și la Phoenix, în Arizona. Unii dintre ei au venit înarmați, în mod ostentativ.

ora 21:41 – Echipa de campanie a lui Trump pune la îndoială „integritatea procesului electoral”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here