Merkel: „Sunt măsuri dure. Trebuie să acționăm acum”

În Germania dăinuie deja o atmosferă de déjà vu, inevitabilul a avut loc.

În cadrul întrevederii cancelarului Merkel cu miniștrii landurilor, încheiate miercuri, 28 octombrie, abia după lăsarea întunericului, s-a hotărât revenirea la un lockdown național, însă nu la unul identic celui din aprilie: inovația este faptul că acesta va fi „light”, deci, teoretic vorbind, mai digerabil…

Vorbim de teorie, căci practica arată de obicei altfel: „Situația este tensionată, dar încă sub control”, anunțau autoritățile sanitare. În concluzie, viața publică va fi redusă la un minimum în luna noiembrie.

Se speră ca în decembrie, dacă numărul infecțiilor va scădea între timp, să se revină la „normalitatea” de care ne-am bucurat în octombrie.

Startul se dă la luni, 2 noiembrie. Toate localurile se închid, scenariul fiind cel deja aplicat în aprilie – acestea vor funcționa în regim takeaway.

Închiderea e valabilă și pentru cinematografe și teatre, care abia își reluaseră activitatea. Toate evenimentele publice și culturale se anulează.

Hotelurilor nu le este permisă găzduirea de persoane în scop turistic, deci și activitatea hotelieră este oarecum stopată. Astfel, deplasările interregionale sunt justificabile doar pe motiv de serviciu.

Sălile de sport se vor închide și ele pe toată durata lunii noiembrie, iar contactele sociale trebuie reduse la un minimum, a anunțat cancelarul. Se revine la formula „în spațiul public sau privat, maximum 2 familii, 10 persoane”. Vizitele la domiciliu, în contextul în care s-au înregistrat cele mai multe infecții, nu sunt recomandate.

Magazinele și frizeriile rămân deschise, cu condiția să se respecte măsurile de protecție. O altă diferență față de scenariul din primăvară: școlile și grădinițele rămân deschise.

Pentru acest lockdown „ușor” ministrul de finanțe Scholz și cel al economiei, Altmaier, au anunțat punerea la dispoziție a 10 miliarde de euro, firmele afectate fiind compensate cu până la 75%.

Cu toate acestea, sectorul cel mai afectat de criză rămâne cel cultural/al spectacolelor, ai cărui reprezentanți, constituiți în inițiativa #AlarmstufeRot, au protestat ieri la Berlin contra restricțiilor ce nu le permit supraviețuirea. Și branșa HoReCa ia în considerare contestarea noilor măsuri.

Conform experților, se estimează că măsura va însemna o pierdere de până la 100.000 locuri de muncă.

În încheiere, dar și ca justificare față de criticile vehemente venite din partea partidelor FDP și AfD, cancelarul Merkel a conjurat un „efort național”: „Sunt măsuri dure. (…) Trebuie să acționăm acum.”

În 29 octombrie, numărul de infecții a atins un nou record pentru ultimele luni: 15.000 de noi cazuri.

Și pe cât se pare, mesajul a fost destul de convingător, chiar și la nivel regional: Austria a anunțat deja instituirea unui lockdown parțial după model german.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here