ALERTĂ de TSUNAMI după un cutremur de 7,8 grade (USGS)

O alertă de tsunami a fost emisă după un seism cu magnitudinea 7,8, produs miercuri în largul Peninsulei Alaska, la circa 800 de kilometri sud-est de Anchorage, a anunţat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Alerta vizează zone aflate la o distanţă de până la 300-400 de kilometri în jurul epicentrului seismului care s-a produs la ora 6:12 GMT, la 90 de kilometri sud de Perryville din Alaska, potrivit USGS.

”Pe baza parametrilor preliminari ai seismului (…) tsunami periculoase sunt posibile în zona coastelor situate până la 400 de kilometri faţă de epicentrul mişcării telurice”, a indicat Centrul de Alertă Tsunami din Pacific.

Alerta de tsunami este în vigoare în Peninsula Alaska şi sudul Alaska.

”Pentru celelalte coaste americane şi canadiene din America de Nord, nivelul de pericol de tsunami este în curs de evaluare”, a precizat centrul.

Seismul a fost resimţit pe o rază de câteva sute de kilometri.

”Patul şi draperiile s-au mişcat. L-am simţit ca pe un cutremur care a durat foarte mult”, a afirmat un martor din Homer, Alaska, la aproape 650 de kilometri distanţă de epicentru, citat pe site-ul emsc-csem.org al Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Alaska face parte din zona supranumită Cercul de Foc al Pacificului, regiune activă din punct de vedere seismic.

La 27 martie 1964, un cutremur cu magnitudinea 9,2, cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume, a lovit regiunea Anchorage. Seismul a durat mai multe minute şi a provocat un tsunami distrugător pe toată coasta de vest americană, lăsând în urmă peste 250 de victime, aminteşte AFP.

* ORA 10,14 Cutremur de 7,8 grade în largul Peninsulei Alaska (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 7,8 s-a produs miercuri în largul Peninsulei Alaska, a anunţat Centrul German pentru Geoştiinţe (GFZ), citat de Reuters.

Cutremurul a avut epicentrul la circa 30 km şi s-a produs la ora 6:12 UTC, conform GFZ.

Seismul s-a produs la 84 kilometri sud-est de Perryville, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), citat de agenţia Xinhua.

În urma cutremurului a fost emisă o alertă de tsunami ce vizează zone aflate la o distanţă de până la 300 de kilometri în jurul epicentrului, notează Xinhua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here